Sağlamlıq

Toyuq ətində təhlükəli bakteriyalar aşkar edildi: Antibiotiklərdən qorxmayan

21 Aprel 2025 03:03
Baxış: 729
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən

Alimlər Banqladeşdən gələn toyuq ətində antibiotiklərə davamlı bakteriya aşkar ediblər.

İnsan sağlamlığı üçün təhlükə ciddi hesab olunur.

Milli.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, Yaponiyadan olan tədqiqatçılar Banqladeş mağazalarında toyuq ətini sınaqdan keçiriblər.

Onlar ətdə zəhərlənməyə səbəb olan və adi dərmanlarla müalicə olunmayan Escherichia albertii bakteriyasını tapıblar.

Bakteriya bağırsaq çubuqlarına bənzəyir, lakin zəif tədqiq edilib. Yaponiyada artıq xəstəliyin yayılmasına səbəb olmasına baxmayaraq, tez-tez digər mikroblarla qarışdırılır.

Alimlər 17 pərakəndə satış məntəqəsində təhlillər aparıblar. Bakteriyalar ət nümunələrinin 64 faizində və toyuq kloakalarından alınan nümunələrin 71 faizində aşkar edilib.

O, həm də satıcıların əlində və kəsici alətlərdə də olub.

Bakteriyaların demək olar ki, bütün ştamlarının antibiotiklərə davamlı olduğu ortaya çıxıb.

Onların yarısı bir anda bir neçə dərmandan, o cümlədən tetrasiklin və ampisilindən qorxmur.

Genetik analiz bakteriyaların təhlükəli olduğunu təsdiqləyib. Onun müalicədən sağ çıxmasına və xəstəlik törətməsinə kömək edən genləri var.

Alimlər təsərrüfatlarda və mağazalarda sanitariya şəraitinin yaxşılaşdırılmasına çağırıblar.

Heyvandarlıq istehsalında antibiotiklərin istifadəsinə nəzarət etməyi məsləhət görürlər.

İndi tədqiqatçılar insanların bu bakteriyaya nə qədər tez-tez yoluxduğunu öyrənmək istəyirlər. Onlar toyuqlardakı ştamlarla xəstələrin ştammları arasında əlaqə axtarırlar./lent

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.