Buğlamanın tərifi çoxdur. Bu, əsasən damaq dadından irəli gəlir. Kimisi kəklikotu, kimisi badımcan və kartof vurur, bəziləri isə əti soğan və pomidorla qaynadıb, duz-istiut vururlar. Buğlamanın əsas bir neçə komponenti var: ət (əsasən yağlı qoyun və ya quzu əti), soğan, pomidor, bibər, göyərti. Qalan ərzaqları isə zövqə görə əlavə etmək olar.
Sadə buğlama
Tərkibi:
0,5 kq yağlı qoyun əti
4 pomidor
3 bolqar bibəri
6-7 soğan
4-5 diş sarımsaq
1 st. soyuq su
duz
istiot
Soğanları uzununa doğrayın. Sümüklü əti doğrayın, duz, istiot və soğanla qarışdırın.
Pomidorların qabığını soyub halqa, bibəri jülyen (saman kimi) doğrayın. Qazanın dibinə ətlə soğanı qoyun, bunların üstünə bibəri döşəyin. Lap üstdən pomidoru düzün, duz və istiot səpin. 1 st. soyuq su töküb vam odda təxminən iki saat bişirin.
Gürcüsayağı buğlama
Tərkibi:
800 q qoyun əti
8 soğan, yaxud iki dəstə göy soğan
2 x.q. quyruq yağı
1,5 st. tkemali sousu
acı bibər (istəyə görə)
sarıkök, yaxud zəfəran
tərxun, keşniş, nanə, sarımsaq, duz - hamısı zövqə görə
Ətin pərdələrini təmizləyib yuyun, bir nəfərə 5-6 ortaboy tikə hesabı ilə doğrayın. Qoyun quyruğu ilə qovurun, qazanını qapağını örtüb 10-12 dəqiqə bişirin. Nazik doğranmış soğan (yaxud göy soğan) əlavə edib yenə qapağını örtün. Tam hazır olanadək bişirin. Sonra azca bulyon, sürtgəcdən keçirilmiş sarımsaq, xırda doğranmış nanə, keşniş, tərxun, sarıkök, duz, istiot, tkemali sousu (yaxud göy tkemali meyvələri) əlavə edib bir buğum qaynadıb götürün.
Badımcanlı buğlama
Tərkibi:
500 q qoyun əti
1,2 kq pomidor
400 q soğan
4-5 kartof
2-3 badımcan
2-3 yarpaq keşniş
0,5 st. su
acı istiot
duz
Qoyun ətini doğrayıb yuyun. Pomidorların qabığını soyub doğrayın. Baş soğanı xırda doğrayın. Kartofu təmizləyib-yuyub iri doğrayın. Badımcanları halqa doğrayın. Qazana lay-lay: soğan, ət, kartof, pomidor, badımcan, acı bibər, xırda doğranmış göyərti döşəyib su tökün. Qapağını bağlayıb vam odda təxminən 2 saat bişirin. Bu müddətdə qapağını açmayın.
Kartoflu buğlama
Tərkibi:
1 kq qoyun əti
1 kq soğan
2 kq pomidor
1 kq kartof
1 dəstə keşniş
əzilmiş istiot
duz
Soğanı xırda doğrayın. Əti doğrayıb yuyun. Pomidorları yuyub, qabığını soyun, doğrayın. Kartofun qabığını soyub yuyun, iri doğrayın. Qazana lay-lay: soğan, ət, kartof, pomidor, xırda doğranmış keşniş döşəyin, 2 st. su əlavə edib qazanın qapağını örtərək 2 saat vam odda bişirin.
Qabırğa buğlaması
Tərkibi:
1 kq qoyun qabırğası
400 q soğan
8 pomidor
2-3 bolqar bibəri
1 diş sarımsaq
50 q ərinmiş yağ
duz
istiot
sarıkök
göy soğan, keşniş, reyhan, nanə, şüyüd
Qabırğanın pərdəsini və üstündəki artıq piyi kəsib götürün. Hər qabırğanın üstündə bir qədər ət olmalıdır, onu bıçağın enli tərəfi ilə azca əzin. Duzlayıb-istiotlayın, üstünə ərinmiş kərə yağı tökün. 10-15 dəqiqə saxlayıb hər iki üzünü yaxşı qızdırılmış tavada qızardın. Qızılı rəng alanda tavadan çıxarıb bir qaba yığın.
Əti qovurduğunuz tavaya ərinmiş yağ töküb vam odda iri doğranmış soğanları şəffaf olanadək qovurun, sarıkök, göyərti əlavə edin, soğanın üstünə çıxana qədər qaynar su tökün.
Qabırğaları soğanın üstünə düzün, üstünə xırda pomidorları, sarımsağı - hamısı diri, doğranmamış və bolqar bibərini doğrayıb qoyun. Tavanın qapağını örtüb vam odda bişirin. Bunu saxsı qabda hazırlayaraq, ağzına folqa çəkib 180 dərəcə qızdırılmış sobada da 20-30 dəqiqə bişirə bilərsiniz.
Xüsusi buğlama
Tərkibi:
3 kq yağlı sümüklü quzu əti
2 iri soğan
2 bibər
5-6 albuxarı (olmasa, alça)
50 ml çaxır (və ya 2 desert qaşığı sirkə)
1 dəstə cəfəri
1 alma (və ya heyva)
2 pomidor
acı bibər
duz
istiot
0,5 st. su
kəklikotu
Əti tikələrə doğrayıb qazanın dibinə yığın.
Soğanı, bibəri halqa, cəfərini xırda doğrayın, almanı, pomidoru kubik şəklində doğrayıb, qarışdırın. Üzərinə duz, istiot, sirkə vurub yenidən qarışdırın.
Qarışığı ətin üzərinə düzün. 0,5 st. su tökün. Ara-sıra 5-6 ədəd albuxarı (yaxud alça) qoyun. Üzərinə kəklikotu səpin. Ağzını örtün, 2-3 saat vam odda bişirin.
Nuş olsun!
Milli.Az
Kulinariya
VTB-də yüksək depozit faizleri daha çox qazandırır
Günün təamı - buğlama
12 İyun 2012 07:00
0 Şərh
Baxış: 27 825

DİGƏR XƏBƏRLƏR
-
Yumurtanı belə bişirin - daha dadlı olacaq
-
Evdə dondurmanı asanlıqla belə hazırlayın
-
Pomidorları belə marinad edəndə qabığı çatlamır
-
Krispi albalı piroqu - McDonald's-dakı kimi: Əfsanəvi desertin resepti
-
Evdə hazırlanacaq dadlı şirniyyat – çay süfrələrinin vazkeçilməzi olacaq
-
Şokoladlı keks - Qoxusu ilə evinizi bürüyəcək dadlı ləzzət
XƏBƏR LENTİ
-
Zelenski Rusiyaya qarşı ən təsirli sanksiyanı açıqladı
-
Okeandakı nəhəng məxluq: 30 metrlik "qolları" var
-
Xankəndinin erməni əsilli sakininin silahlı təxribata hazırlıq görməsinin görüntüləri - YENİLƏNİB - VİDEO
-
“Kızılcık şerbeti” ilə bağlı araşdırma başladı - FOTO
-
Mançester derbisində 3 qol vuruldu
-
Polşa öz ərazisində NATO qüvvələrinin yerləşdirilməsinə razılıq verdi
-
İlon Mask Makqreqora maliyyə yardımı təklif edib
-
“Aygün Bəylər buna görə kişi paltarı geyinirdi”
-
Sumqayıt Şəhər Uşaq Xəstəxanasının həyətində 8 aylıq döl tapıldı - YENİLƏNİB
-
Tramp Avropaya çox çətin şərtlər qoydu
-
İlk dəfə anasını paylaşdı - FOTO
-
İndoneziya sahillərində güclü zəlzələ oldu
-
Alonso "Real"da 16 ildən sonra bunu bacardı
-
"Hamilə ola-ola məni boşadı" — Əməkdar artist - FOTO
-
Kiberdələduzların yeni hədəfi: Onlayn bilet satışı fırıldağı - VİDEO
-
Nadir Qafarzadə böyük oğlu və gəlini ilə - FOTO
-
Şəmkirdə ağır qəzada ölən həkimin GÖRÜNTÜLƏRİ - YENİLƏNİB - VİDEO
-
Hindistanda güclü zəlzələ oldu
-
Ukraynaya görə sözləri çəp gəldi
-
Ana bətnində itirdiyi körpəsindən danışdı - FOTO
-
Prezident: Qarabağda və Zəngəzurda gedən quruculuq dünyanın heç bir yerində yoxdur
-
Türkiyədə kassirlər işdən çıxarıldı - "Robotlar" əvəzləyəcək - FOTO
-
Prezident: Biz bütün dünyaya sübut etmişik ki, güclü xalqıq, iradəli xalqıq
-
İlham Əliyev: Son beş ilin tarixi Zəfər tarixidir