Cəmiyyət

Sahur qidalarından alınan enerji orqanizmin gücdən düşməməsinə kömək edir

16 Aprel 2021 23:30
Baxış: 646

Ramazan ayında sahur və iftarda düzgün qidalanma çox vacib məsələlərdən biridir. Bəzən insanlar bu ayda orucu gecədən tutur, sahurda iştirak etmirlər. Əslində, imsaqda oyanmamaq həm dini, həm də sağlamlıq baxımından düzgün sayılmır.

Diyetoloqlar da oruc tutanlara diqqətli olmağı tövsiyə edirlər. İmsaqda çox yemək məsləhət deyil, heç yeməmək isə problemlər yarada bilər. Sahur günün müəyyən hissəsinə kimi orqanizmin enerjili olmasını təmin edir.

Milli.Az bildirir ki, həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova AZƏRTAC-a deyib: "Sahur qidalarından alınan enerji günün böyük bir hissəsində orqanizmin zəifləməməsi və gücdən düşməməsinə kömək edir. Gecə saat 4-ə qədər oyaq qalıb sahur etmək orqanizm tərəfindən səhər yeməyi kimi yox, gecə yeməyi kimi qəbul edilir, çünki mərkəzi sinir sistemi istirahət etmir".

Onun dediyinə görə, sahur etməyənlər günboyu yorğun olur, bədəndə maddələr mübadiləsi zəifləyir. İmsaqda qəbul edilən qidalar isə digər günlərdə də oruc tutmağa təsir göstərir.

"Sahur etməyəndə halsızlıq və yorğunluq yaranır və bu, tonusa təsir edir, təzyiqin aşağı düşməsinə səbəb olur. Axşam iştahanın çoxalması və qidaya olan tələbatın artması özünü idarəetmənin itirilməsi ilə nəticələnir", - deyə həkim-diyetoloq əlavə edib.

Sahurda həzm prosesini sürətləndirən meyvə-tərəvəzə, lifli qidalara və süd məhsullarına üstünlük verilməlidir. Duzlu-yağlı və xəmir xörəklərindən uzaq durmaq, çoxlu maye qəbul etmək lazımdır.

Ramazan.Milli.Az

Milli.Az

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2019 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.