Sağlamlıq

Bu qidalar insult riskini artırır

22 Yanvar 2024 04:04
Baxış: 1 471
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən

Alimlər insult yarada və ya sürətləndirə bilən məhsul kəşf ediblər.

Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, Paris-Nord Sorbon Universitetinin alimləri süni dadlandırıcıların təhlükələri barədə xəbərdarlıq ediblər. Geniş araşdırma apardıqdan sonra onlar bu növ qida əlavələrinin potensial təhlükələrini müəyyən ediblər.

Eksperimentə əsasən qadınlardan ibarət orta yaşlı 42 yaşlı 100 mindən çox fransız böyüklər daxildir. Tədqiqatın nəticələrinə əsasən məlum olub ki, iştirakçıların demək olar ki, 40 faizi süni dadlandırıcılardan istifadə edir.

10 il ərzində aparılan təhlillər nəticəsində insult, infarkt, mini insult və angina pektoris kimi ürək-damar xəstəliklərinin 1,5 mindən çox halı aşkar edilib. Süni dadlandırıcıların istehlakı ilə ürək xəstəliklərinin inkişaf riski arasında birbaşa əlaqə təsdiq edilib.

Mütəxəssislər dadlandırıcı kimi istifadə edilən aspartamın beyin damar xəstəliklərinin yaranma ehtimalını 17 faiz artırdığını vurğulayıblar. Asesulfam kalium və sukraloza isə koroner ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Milli.Az

Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.