Sağlamlıq

"Beyninizi qorumaq istəyirsinizsə balıq yeyin" - Açıqlama

19 Sentyabr 2025 20:19
Baxış: 427
VTB-də yüksək depozit faizleri daha çox qazandırır

Rusiyada həkim-nutrisionist və ekspert Yuliya Vataqina Altsheymer xəstəliyinin profilaktikası üçün balıq yeməyin vacibliyini vurğulayıb.

Milli.Az xəbər verir ki, onun sözlərinə görə həftədə 2-3 dəfə balıq yemək kifayət edir, xüsusilə skumbriya, kəlmə və ya xərçəng növləri ilə yanaşı, sələf balığı tövsiyə olunur.

"Altsheymerə qarşı ən faydalı və əlçatan balıq növlərinə: sələf, skumbriya, kəlmə və mintay daxildir," - deyə Vataqina bildirib.

O əlavə edib ki, fayda yalnız nadir növlərdə deyil, həm də Omega-3 turşularının yüksək miqdarda olduğu adi balıq növlərində də mövcuddur.

Nutrisionist balığın düzgün hazırlanmasının da əhəmiyyətini vurğulayıb. Uzun müddət qızartmaq Omega-3 və A, E, K, B2, B1, C, B6 vitaminlərinin itirilməsinə səbəb olur. Faydalı xüsusiyyətləri qorumaq üçün balığın sobada bişirilməsi, buxarda hazırlanması və ya duzlanması daha məqsədəuyğundur.

Vataqina həmçinin qeyd edib ki, balıq və dəniz məhsulları yalnız beyin üçün deyil, oynaqlar, sümüklər, göz və damar sistemi üçün də faydalıdır. Balığın tərkibindəki zülal asanlıqla sovrulur, əzələ kütləsini dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir.

Mütəxəssis əlavə edib ki, bir çox tədqiqatlar göstərir ki, hətta həftədə bir dəfə yağlı balıq yeyən yaşlı insanlarda Altsheymer riski azalır. Əsas fayda isə Omega-3 poliananasiyalı yağ turşularının yüksək miqdarı ilə bağlıdır ki, bu maddələr beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, iltihab proseslərini azaldır və Altsheymer xəstəliyində zəhərli lövhələrin yaranmasına səbəb olan beta-amiloydu səviyyəsini aşağı salır.

İsmayıl
Milli.Az

 
Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.