Kulinariya

Qulançar, mərəcüyüd, yoxsa quşqonmaz - Şəfalı şorba RESEPTİ

5 May 2019 07:00
31 Şərh     Baxış: 2 072

Bu bitkiyə Azərbaycanın müxtəlif regionlarında rast gəlinir.

Qazax-Gəncə bölgəsində və Abşeronda xalq arasında Qulançar, Qarabağda, Naxçıvan MR-nın rayonlarında və ona yaxın digər regionlarda isə bu bitkini "Mərəçüyüd", "Mərəçöyüd", "Mərəvçə" və s. adlandırırlar.

Korotinoid yüksək bioloji fəallığa (A vitaminin aktivliyinə) malik maddədir. O, orqanizmdə gedən maddələr mübadiləsində mühüm rol oynayır. Karotinoidlər antimutagen, antikanserogen, antiradiant aktivliyinə malik olmaqla, müxtəlif mənşəli xərçəng xəstəliklərinin müalicəsində və profilaktikasında geniş tətbiq edilir.  Bu bitkinin tərkibində bu maddə çoxdur.

Milli.Az medicina.az-a istinadən sözügedən bitkidən dadlı şorba reseptini təqdim edir.

Tərkibi: 

• 1 dəstə quşqonmaz 
• 3 yemək qaşığı kərə yağı 
• 1,5 yemək qaşığı un 
• 5 stəkan ət suyu 
• 1 stəkan süd 
• 1/4 çay qaşığı qırmızı istiot 
• 1/2 çay qaşığı nanə qurusu, qara istiot •
 1 çay qaşığı duz 
Qeyd: qulançar seçərkən kövrək, körpə,parlaq və yaş olmasına diqqət edin. 

Hazırlanması:

Ət suyu və südü qovrulan un qarışığına soyuq olaraq əlavə edin. Düyün-düyün olmaması üçün yumurtaçırpanla yaxşıca qarışdırın. Süd əvəzinə 3 yemək qaşığı qaymaq  də istifadə edə bilərsiniz. 

Yaxşıca yuyulmuş quşqonmazın qabıqlarını incə soyun. Halqa formasında doğrayın. Kərə yağını qazanda əridin, doğradığınız qulançarları kərə yağında 3-4 dəqiqə qarışdırın. Daha sonra un da əlavə edib, rəngi dəyişənə kimi qovurun. Bu qarışığa süd və ət suyunu da əlavə edib qarışdırın. Qara və qırmızı istiot əlavə edib, vam xodda 15 dəqiqə bişməyə qoyun. 

Ləziz təamı süfrənizə təqdim etməzdən əvvəl şorbanın üzərinə təzə kəklikotu və cəfəri əlavə edə bilərsiniz.

Milli.Az

loading...

Şərh yaz:

31 Şərh:

  • Anonim
    asi · 5 May 09:3821

    Mətbəxə baş çəkənlərə salam).. Qulançarın yabanı yox, mədəni formasından bizim həyətdə də bitir..Ruslarda sparj deyirlər...Şorbasını hazırlamamışam, amma çığırtmasını və salatını hazırlamışam, həyətdən yığıb..Marketlərdə də çox satılır..Yığmayanda yekəlib qollu budaqlı boyana koluna bənzər böyük kol olur..Hətta məndən də nə qədər hündür olur))..

    Cavab yaz
  • Anonim
    asi · 5 May 11:4200

    Thanks, o gün yazmısan görməmişəm..Indi gördüm yazdığını..Təşəkkür edirəm, çox sağ ol..Arzuların qarşılıqlıdı, minnətdaram..

    Cavab yaz
    • Anonim
      ~~~ · 5 May 15:3200

      Salam asi.Nə sakitçilikdi buralar.asi,şəhzadə kababı yeməyindən soruşacaqlarim vardı. Orda biraz mene qeliz geldi izah.Yazılıb əti yağ qızmış tavaya tök.Əti qaynatmamiş qızartmaq lazımdı onda?Bəs necə bişəcək? Əti ayrı, badımcani ayrı, sogan-biberi ayrı qızardıb,sonra hamısını bir yerə yığıb üstünə tomatli su edib sobaya qoyuruq.Düz başa düşmüşəm?Qızardılmış tərəvəzlər sobada da təzədən bişsə tamam əzilməzki?Birdə soba və qabı əvvəlcədən qızdırmaq lazımdır?

      Cavab yaz
    • Anonim
      ~~~ · 5 May 15:3600

      İnstaqram səhifən də mübarək.Yutubda olsaydın mən də qoşulardım.

      Cavab yaz
      • Anonim
        asi · 5 May 16:0200

        Salam Dalğa..Çox sağ ol).. Yutubda yoxam)..Yutub üçün video çəkib montaj edib paylaşmaq bir az çətindi, vaxt apatandı..Amma instaqramda rahatdı, şəklini çəkib paylaşıram..Şahzadə kababını ən yaxşısı yutubda yaz bax türkcə..Orada daha aydın verilib..Mən də yutubdan götürüb bişirmişəm..

        Cavab yaz
        • Anonim
          ~~~ · 5 May 20:2300

          Mən bu işin mütəxəssisi kimi sənə müraciət elədim,sən də göndərdin məni yutuba)

          Cavab yaz
          • Anonim
            asi · 5 May 20:4100

            ))). Atalar deyib ki, 100 dəfə eşitməkdənsə, 1 dəfə görmək yaxşıdı)). Fikirləşdim ki, əyani şəkildə görsən daha yaxşı olardı).. Papatya yazıb artıq, sağ olsun..Həm mən özüm də yutubdan öyrənmişdim deyə səni də göndərdim ora)..

            Cavab yaz
            • Anonim
              ~~~ · 5 May 21:0500

              Başa düşdüm asi, zarafat edirdim.az kömək etməmisən yeməklərlə bağlı sualım olanda.haqq itirən deyiləm)

  • Anonim
    Papatya · 5 May 18:0100

    Salam asi, Dalğa. Dalga, ele o resept de turk usulu reseptdi. Turklerde eti muhurlemek var. Eti qizğin tavaya tokub qarişdirirlar, etin rengi deyişir, bozarir. Onlar bu işe eti muhurlemek deyir. Yəni etin suyu oz içinde qalir. Qizgin tavada o uz bu uz rengi deyişince qarişdirirlar, sonra vam xoda qoyub agzi bağli biraz suyun, duzun, tokub bisirirler. Men mal etini qaynadanda bir neçe damci limon da sixiram. Et yumuşaq olur. Sahzade kababinda Qalanlari yox tekce badimcani cox az qizartmaq olar kenarda. Biber ve pomidor tez bişir deye ele sobada yumuşalacaqlar. Hele ustune sous da tokulur. Yəni kənarda qovurdugun eti, kubik formada qovurduğun badimcani da tök, ustunden pomidorlari ve biberleri duz. En ustden de sousun, biraz da yagin tok qoy bişmeye sobaya. Duz istiotun da zovqune gore ayarla. Sousuna vurarsan ele.

    Cavab yaz
    • Anonim
      Papatya · 5 May 18:2100

      Yəni çiy əti birden bire yağa tokmursen. Boş qizgin tavada edirsen dediyimi. Amma yene de bu qayda ile etmemisense, dede baba qaydasi ile kenarda etini qoy qaynat qazanda yumuşaq olunca, agzi kip bagli, alti vam odda.

      Cavab yaz
      • Anonim
        ~~~ · 5 May 20:3000

        Çox sağol Papatya. Ətraflı yazmısan başa düşdüm.Onda soğan bibəri qovurmayım elə sobaya əti qoyanda qoyum bişməyə.Təşəkkür təkrarən.Elə çox biş düş bacarmıram deyə hər xırdalığı gərək mənə başa salan ola)

        Cavab yaz
        • Anonim
          Papatya · 5 May 20:4100

          He Dalğa mene qalsa, lap sogani qovur, badimcanlari da kubik kubik dogra onun icinde bisir gotur. Eti de, badimcani da tok, sonra da pomidoru da dilimle, biberleri nazik halqa dogra düz ustune. Ailede badimcan sevmeyen varsa, onu kartofla da evez ede bilersen. Kartof da yaraşar fikrimce. Lap bele axirda biraz goyertide sepe bilersen)men goyerti sevenem, utanmasam bozbaşa da tokerem:) Asi demişken video coxdu.

          Cavab yaz
  • Anonim
    Papatya · 5 May 18:0300

    Asi, bu qulançari hec vaxt yememişem. Bizimkiler bisirmeyibler. Maraqli geldi. Goyerti cigirtmasi sevenem amma. Supun rengi rufu biraz açmadi meni bu menyudaki)

    Cavab yaz
  • Anonim
    Papatya · 5 May 18:2500

    Qizlar kecen defe bozbas bişirirdim, bu noxudu da dede dovrden gormusuk ki, geceden suya qoyarlar, seher kimi qalir, yemekde de bişir..neyse bozbasi bisirende yadima dusdu ki, bes noxudu islatmamisam, yemeyin sogani qovrulanda falan noxudu da qoydum bismeye. Gordum yoxeee noxud bejə bişmeyecek:)) başina donduyum googla yazdim ki, hal qaziye bes bele bele. Ne edim?:)) Obşim oyrendim ki, biraz duru yağ, ve lap azca qaşigin ucunda soda tokende tez yumuşalir. Vallahi de oldu. Yani yadinizda qalsin sizin de:))

    Cavab yaz
    • Anonim
      asi · 5 May 19:5800

      Axşamın xeyir..))) Papatya, güldürdün məni)). . Gogledə bir dənə ölümə çarə yoxdu, qalan hər şeyin cvbı var)).. Maraqlı üsuldu..Prob edərəm..Mən də həmişə gecədən isladıram..Hətta lazım oldu olmadı gecə isladıramki birdən sabah lazım olar hazır olsun..Noxudu çox yeməkdə işlədirəm deyə bilirəm ki, nəsə bişirmək istəsəm lazım olacaq). Dovğa, dolmakara, türklərdən gptürdüyüm yeməklərdə həmişə işlədirəm..Bir də dondurucuda həmişə saxlayıram)) rahat olsun deyə..

      Cavab yaz
      • Anonim
        Papatya · 5 May 20:3100

        Her vaxtin xeyir. He vallah, sagolsun, oyredir. Men o googla ne urek sozlerimi yazmisam bir Allah bilir:)) anama bacima demediyimi deyib, meslehet almişam.) Men evimizde demek olar ki, yemek coox az bişirmişdim. Hamisin gelib oyrenmişem. Amma bir sey var ki, ne qeder başqasinin eline baxib oyrenmek istesende adam oz elinde ozu bişire bişire oyrenir. Nəzəriyyə onemli olsa da, praktika vacibdi, mutleqdi)

        Cavab yaz
        • Anonim
          asi · 5 May 20:4200

          Düzdür, bişirdikcə daha tez öyrənirsən, nəinki baxanda)..

          Cavab yaz
    • Anonim
      ~~~ · 5 May 20:3400

      Bozbaşa yox küftəyə tökürəm noxudu.Mən də gecədən isladıram.Amma çox vaxt da yadımdan çıxır. Sınayaram sən deyən kimi.Sən də qabığını təmizləyirsən bişəndən sonra?Tamam səbrim tükənir onu təmizləyənəcən.Uşaq sevmir amma.qəti yeməz.amma çox xeyirlidir yesə.

      Cavab yaz
      • Anonim
        Papatya · 5 May 20:4300

        Aaaa noxudsuz bozbaş olar? Men noxudla xoşlayiram. Yox Dalğa soymuram qabigini. Menim qiz ele de yeyir)

        Cavab yaz
        • Anonim
          ~~~ · 5 May 21:1200

          Mən məcbur çıxarıram noxudun qabığını.Yeyə bilmirlər elə.Deyirlər ətimiz ürpənir qabığı ağzımızda qalanda.Buğlamanı Ağababanın kanalından baxıb öyrənmişdim.Çox gözəl alınır məndə də. Evdə də ən yaxşı bişirdiyim sayılı yeməklərdən biridi)

          Cavab yaz
  • Anonim
    Papatya · 5 May 20:4900

    Sobada kabab bir yana, yayin en sevdiyim yemeklerinden biri buglamadi. En altdan sumuklu eti duzursen, ustunden halqa halqa dogranmiş sogani, kartofunu, pomidorunu, men badimcan da qatiram, dograyib yigirsan ust uste. Yagin, duzun tokub altin az odda agzi bagli qoyursan oz basina bişmeye. Biri birine dadi suyu qarişa qarişa bişir. En axirda biraz ceferi dograyib, 5deq de bisirib gotururem. Ureyim gedir bu oz bisirdiyim yemekden oteri) hem de eziyyeti cox yoxdu. Cox oynamirsan yemekle.

    Cavab yaz
    • Anonim
      Papatya · 5 May 20:5900

      Biber de hemçinin:) esl reseptde badimcan yoxdu, onu ozum qatiram)

      Cavab yaz
  • Anonim
    Papatya · 5 May 21:0800

    Agzim qizişib qoy yazim)) demeli 8de falan oxuyurdum. Mamanin da ad gunu idi..bu mama yaziq haminin ad gunune bis duş hazirlayir deye dedim men bu sefer ona nese edim. Neyse atama dedim, mama ucun bişinti edecem, o işden gelende ona surpriz olsun. Neyse onda yutubla, googlla bir bele padruqa deyildim)) tokdum hamisin, indi bilirem ki, mama soda da tokendi, qatiqda sondurur oz de. Men de axtardim şkaflari, gordum ustunde bişinti sekili olan bir sey var. Heeec fikir vermemişem ki, bu kraxmaldi..koram ele bil oxumamişam. Goturub 1ç.q tokdum ondan. Qarişdirib tokdum liste. Bu bisinti oldu ele bil bidene taxta. şişmedi, nam nazik, daruşka kimi birsey oldu)) mama geldi, ustune de ne qeder deyindi ki, men kraxmalla,.sodani ayira bilmemişem. Apardi ovxaladi tokdu toyuqlarimiza. Birce atam dedi getir bir dilim dadina baxim. Sagolsun yedi, yalandan da terifledi. İlk bisinti işim bele olmuşdu:)

    Cavab yaz
    • Anonim
      ~~~ · 5 May 21:4300

      Sən yenə məktəb vaxtı eləmisən,Mən hələ də taxta biskvit bişirirəm)o da vaxt olanda.Yazıq evdəki ev bişintisinə həsrətdi deyə yeyir.deyir nə anadan yarıdım nə səndən)

      Cavab yaz
      • Anonim
        Papatya · 5 May 22:0000

        Ola biler ozun cox baş qoşmursan Dalga, ola bilmez ki, bacarmayasan. Yavaş yavaş oyren. Usaq qoy ev bişintisi yesin. Mektebe filan da gedende balaca kurabiyeler eleyib qoyarsan çantasina. Arada sene sade reseptler yazaram istesen. İndi masaAllah qabartma tozlari var, soda nadir halda işledirem.

        Cavab yaz
    • Anonim
      asi · 5 May 22:1700

      Ilk dəfədən pis deyil..Mənim ilk işlərim çətindən başlayıb). Ilk yeməyim plov olub, ilk şirniyyatım da Novruz şirniyyatı..Ilk dəfə də yuxa bişirməyi hələ məktəbə getməmişdən qabaq nənəm öyrətmişdi..Bişirib satırdım babama..Plovu da nənəm öyrətmişdi..Şirniyyatı isə çərşəmbədən bir gün qabaq anam kətə xəmiri elədiki bişirək..Qəfil babam infakt keçirib rəhmətə getdi..Qaldım evdə tək qardaşımla..Onda başladım xəmiri yayıb bişirməyə.4-də oxuyurdum..Anam iki gün sonra görüb məətəl qalmışdı..

      Cavab yaz
      • Anonim
        Papatya · 5 May 23:1300

        Caan, Babaya da rehmet dileyirem. Sene de masaAllah olsun. Şir ureyi yemisen, adamin da ilk yemeyi plov olar? Handa ozunden deyen arvadlar bişirib ortaya cixara bilmir. Yox, bir daha emin oldum ki, bu metbex sehifesinin kraliçasi sensen Ebru demiş)). Bacima da salamlar. O simbonu da polise ihbar edecem, bacimi rehin aliblar deyecem))opurem onu, simbosunu da vozduşniy(******) ❤❤

        Cavab yaz
        • Anonim
          asi · 5 May 23:4600

          Çox sağ ol...Göndərərəm indi simbonun maçın özünə))..Sabah təzə resept verilsə, yazdığım kurabiyənin reseptini paylaşaram..Verilməsə də bura yazaram)..

          Cavab yaz
  • Anonim
    Papatya · 5 May 22:1400

    Dalğa, arada men o sene dediyim myfoodchannel kanalina bax. O qiz cox qeseng, sade bisintiler, bulkalar paylaşir. Ozun baxanda goreceksen nece deqiqlikle seliqe ile izah edirse. Men o qizin seliqe sahmanin cox cox beyenirem. Herden bax.

    Cavab yaz
  • Anonim
    Papatya · 5 May 22:2300

    Asi, nece vaxtdi bir kurabiye var, onu aliriq. Ovsyaniye peçenyedi. O qeder yungul, dadlidi ki. Men cox cox xoşlayiram. Neçe resepte baxmişam. O qeder de xosuma gelmeyib. Hec birinin əlinde hazirda satilan kimi cixmir gorunuşu. Hazirlamamisan heç?

    Cavab yaz
    • Anonim
      asi · 5 May 22:3500

      Yox Papatya bişirməmişəm..Maraqlanaram internetdən görüm nə çıxır..O günlərdə portağallı kurabiyə bişirmişdim, onu çox xoşladım..Elə gözəl portağal dadı və ətri varki..Reseptinə baxıb yazaram bura da).. Yuxarda yazdığın kanalı mən də izləyirəm, həqiqətən çox səliqəli işləri var..Oradan bir neçə resepti bişirmişəm hamısı qəşəng çıxıb..Reseptləri dəqiqdi..

      Cavab yaz

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2015 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.