Maraqlı

Mədəsi xəstə olanlar belə qidalanmalıdır. Vacib QAYDALAR

27 Noyabr 2021 06:01
0 Şərh     Baxış: 1 125
VTB-də MİNİMAL FAİZ DƏRƏCƏSİ İLƏ NAĞD KREDİT 10.49%-dən

Qastrit və xora xəstəliyi mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərinin arasında birinci yerlər tutur.

Mədə və 12 barmaq bağırsağı xorası çox təhlükəli xəstəlikdir ki, uzun müddət ərzində movcud olan və müalicə olunmayan xora mədə və 12 barmaq bağırsağı xərçənginə səbəb ola bilər.

Müasir dərman preparatlarının köməyi ilə qastrit və xora xəstəliyi çox uğurla müalicə olunur. Lakin müalicədən əlavə bu xəstəliklər zamanı xüsusi qidalanma rejimi də çox böyük müalicəvi rol oynayır. Deyə bilərik ki, xəstə müəyyən pəhriz saxlamazsa, heç bir ən müasir və bahalı dərman preparatı ona kömək edə bilməz və ya bu kömək müvəqqəti olacaq. Bu xəstəliklər zamanı pəhriz daim saxlanılmalıdır. Xəstəliklərin kəskinləşməsi də əksər hallarda məhz pəhrizin pozulması fonunda baş verir.

Əsas qaydalar:

- Bütün qızardılmış, duzlu, istiotlu, hisə verilmiş, marinada qoyulmuş qidalar qidalanmadan tamamilə çıxarılmalıdır.

- Bütün qidalar yalnız suda və buxarda bişirilmişməlidir (yağda yox!).

- Qida daha tez-tez və kiçik miqdarlarla qəbul edilməlidir ki, mədə yüklənməsin.

- Çox isti və çox soyuq qidaları və içkiləri qəbul etmək olmaz. Bu qaydaya hətta tam sağlam insanlar riayət etməlidir. Həm çox soyuq, həm də çox isti qida və içkilər insan sağlamlığına ciddi ziyan vurur.

- Bu kimi qidaları qəbul etmək olmaz: təzə çörək və un məmulatları; çiy meyvə-tərəvəz, giləmeyvə; pendir; turş süd məhsulları; şokolad; tünd çay, qəhvə; ketçup, mayonez, tomat və s. souslar; kolbasa və sosis məmulatları; şirniyyatlar (tortlar, pirojnalar).

- Bu kimi qidaların qəbulu tövsiyə olunur:

duru südlü sıyıqlar (manna, yulaf, qarabaşq, düyü),

buxarda və ya suda bişirilmiş ət (ət yağlı olmamlıdır), buxarda bişirilmiş kotlet,

bişmiş yumurta,

bişmiş kök, kartof, çuğundur,

moruqlu, çiyələkli kisel (kiselin tərkibində olan nişasta qastrit və xora xəstəliyi zamanı müalicəvi təsir edir - mədənin divarlarında qoruyucu qat əmələ gətirir)

süd, qaymaq

südlü kokteyl, südlü çay

kərə yağı və bitki yağları.

Müalicə zamanı xəstə fiziki gərginliklərə məruz qalmamalı, streslərdən uzaq olmalıdır.

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2024 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.