Maraqlı

Əsl "xəngəl havasıdır" və ya Azərbaycanın qış kulinariya ləzzətləri

26 Dekabr 2021 23:20
0 Şərh     Baxış: 1 550
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən

Yeni ilə getdikcə daha az vaxt qalır və hər birimiz onu necə qarşılayacağımızı düşünürük ki, qar ayağımızın altında xırçıldasın və bayram uzun müddət xatırlansın. Bakı qarına ümid az olduğundan çoxlarımız Azərbaycanın rayonlarına gedib orada istirahət edəcəyik. Hər kəs Yeni il gecəsini ənənəvi menyu - "Stoliçnıy" salatı və ya vineqret, plov, şiş kabab, qızardılmış balıq və ya toyuqla bəzədilmiş masa arxasında qarşılayacaq. Amma hər gün eyni şey olmur, çünki Azərbaycanın bu və ya digər bölgəsində olmaq, soyuq qarlı havada bu bölgə üçün ənənəvi olan xörəkləri sınamamaq günahdır.

Əgər siz Qaxda və ya Zaqatalada istirahət etmək qərarına gəlsəniz, o zaman dünyanın heç bir yerində olmadığı kimi burada hazırlanan yeməyi yemək şansını qaçırmayın. Syurhulu - İlisulular onu da yapon balığı kimi bişirməyi illərdir öyrənib və kamilliyə nail olublar. İlk baxışdan, bu, otlar, turşu (gavalı və ya albalı gavalı) və doğranmış sarımsaq ilə ədviyyatlı, quzu əti sousunda un xəmirindən hazırlanmış adi bir yeməkdir, lakin onu 10 müxtəlif restoranda sınayın. Yalnız Qaxda tam nəzərdə tutulduğu kimi çıxır.

Zaqatalada olmaq və səhər yeməyi üçün mahara dadmamaq?! Günəş şəklində pancake tərs çevrilmiş sajda hazırlanır və bal ilə süfrəyə verilir, yeri gəlmişkən, mahara elə günəş kimi tərcümə olunur.

Qazax zonası

Soyuq qışda məşhur Qazax xəngəlini qurutla yeməyin ayrı ləzzəti var. Rombvari xəmir parçaları qızardılmış soğanla və ən əsası üstə qurut, bəzən qiymə də əlavə edilir. Baxmayaraq ki, qazaxlılar özləri çox vaxt yalnız qurutla yeyirlər. Milli.Az aviatravel.az-a istinadən bildirir ki, onlar inanırlar ki, ət və ya toyuq parçaları kulinariya şah əsərinin əsl dadından həzz almağa mane olur.

Şəki

Siz qış tətilini Şəkidə keçirirsiniz, bu o deməkdir ki, siz ən dadlı və zəngin şorbanın - pitinin vətənindəsiniz. Heç bir yerdə və heç kim bu kulinariya ləzzətini Şəkidəki və Şəkililər kimi hazırlamır. Quzunun arxa budu, sarı noxud və yağlı quyruq yağı olan gil qablar təndirdə 8 saatdan çox bişirilir və sonra ofisiantlar bu inanılmaz yeməyin qəbul mərasiminin necə və hansı ardıcıllıqla keçirilməli olduğunu göstərirlər. Bütün məcburi turşu və otlar artıq masada olacaq. Bütün bunlar o qədər qidalı və zəngindir ki, bir çox avropalı turistləri şoka salır: "Çox dadlıdır, amma möhkəm xolesterin var". Amma biz yad deyilik, çünki Şəkiyə gəlib yerli piti yeməmək daha böyük günahdır.

Şəkidə həmçinin əla doğranmış quzu və soğan ilə bişmiş köftələr, darçın, istiot və cilantro verilir.

Quba-Qusar zonası

Çkan - ləzgilərin milli yeməyi olan qiymə və xırda doğranmış kartofla doldurulmuş dadlı tortdur. 

Piçekar - ət və göyərti ilə köftə, doldurma variantları mümkündür.

Afar - otlu, pendirli və ya şorlu ləzgi qutabları. Göyərtilər fərqli ola bilər, amma bu, afarların dadını mütləq dadmalısınız.

Həlimaşı quzu əti və qızardılmış soğan ilə buğda sıyığı şəklində hazırlanan yeməkdir. Kalorisi yüksəkdir, lakin soyuq havada çox istidir!

Əvəlik aşı qurudulmuş rume (avelik) və quzu əti və yağ parçaları olan isti yuvarlaq düyü yeməyidir. Yeməyə çox özünəməxsus ətir və dad verən bu göyərtilərdir.

Lənkəran mətbəxi

Azərbaycanın ən zəngin və məşhur mətbəxlərindən biri, balıq və düyü, ləvəngi və yerli boranı-plov, bunların hamısı başa düşüləndir, amma qismət olsa və sizə köhnə murqutuş yeməyi bişirilsə, sevinəcəksiniz. Qoz, soğan və cəfəri, üstəlik abqora və nar dənələri ilə toyuq parçaları. İstənilən havada və istənilən vaxt dadlıdır.

Əriştə - italyan makaronunun Azərbaycan analoqudur, ət bulyonunda evdə hazırlanmış əriştə və lobya ilə isti şorba sizi istənilən şaxtada isitəcək.

Naxçıvan yeməkləri 

Naxçıvan mətbəxinin incisi arzuman-küftəsidir. Mərkəzində yağ və ya bərk qaynadılmış toyuq yumurtası qoyulur. Azərbaycanın başqa bölgələrində çətin ki, bu yeməyi tapasınız.

İndi isə reklama ehtiyacı olmayan və ya necə və harada hazırlandığını izah etməyən yeməklərimiz haqqında. Bir şeyi deyim, bəzilərinə soyuq qış mövsümündə üstünlük verilir, çox qidalı və kalorisi yüksəkdir, qışda isə bu vacibdir və Azərbaycanın istənilən bölgəsində istənilən restoranda sizə təqdim olunacaq. Axı, düşbərə və sulu xınqal, küftə və bozbaş, tikə və lülə kabab bizim milli kulinariya irsimizdir.

P.S. Kişilərə müraciət edirəm - soyuq qış səhərində isinmək və bütün gün yaxşı əhval-ruhiyyədə olmaq üçün həqiqətən kişi yeməyi olan, çox qidalı və zəngin xaş bişirməyi xahiş edə bilərsiniz. Və nə ilə və necə yeyilir, özünüz bilirsiniz!

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.