Uzaq Şərq mətbəxi təkcə ləzzətləri ilə deyil, həm də sağlam həyat tərzinə verdiyi töhfə ilə tanınır. Bu mətbəxin sevimli yeməklərindən biri olan tofu yaponlar tərəfindən tez-tez istehlak edilən və çoxsaylı sağlamlıq faydaları təmin edən bitki mənşəli protein mənbəyidir.
Milli.Az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Tofu bitki mənşəli proteinin ən zəngin mənbələrindən biridir. Əzələ inkişafı və bərpası üçün lazım olan zülal ehtiyaclarını qarşılamaq üçün ideal qida olan tofu xüsusilə vegetarianlar və veganlar üçün əla alternativdir.
Bədən hüceyrələrinin bərpasına kömək edir və müntəzəm istehlak ilə əzələ kütləsini saxlayır.
Kalsium və maqneziumla zəngin olan tofu sümük sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır. Bu minerallar sümük sıxlığını artıraraq osteoporoz riskini azalda bilər. Tofu xüsusilə yaşlılarda sümük sağlamlığını dəstəkləmək üçün müntəzəm olaraq istehlak edilə bilər.
Tofu doymamış yağ turşuları və aşağı xolesterol səviyyələri ilə ürək dostu bir qidadır. Ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsiri olduğu bilinən bu möcüzəvi qida qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir və pis xolesterin səviyyəsini aşağı salır.
Tofunun tərkibində olan izoflavonlar qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir. Şəkər xəstələri üçün uyğun qida olan tofu insulin müqavimətini azaldaraq maddələr mübadiləsini dəstəkləyir.
Tofu mətbəxdə çox yönlü istifadəsi ilə seçilir. Şorbalarda, salatlarda, qızardılmış yeməklərdə və ya souslarda istehlak edilə bilər. Uzaq Şərq mətbəxində tez-tez rast gəlinən bu yeməkdən smoothie və desert reseptlərində də istifadə etmək olar. Üzvi və qatqısız tofu seçərək daha sağlamlı təcrübə əldə edə bilərsiniz.
Fidan
Milli.Az