Qaraciyər tərkibində olan bioloji maddələrə görə qiymətli ət məhsulu sayılır. Qaraciyər müalicəvi qida maddələrindəndir. Onun hüceyrə quruluşu özünəməxsus tərkibi ilə orqanizmə müalicəvi təsir göstərir. Qaraciyərdən hazırlanan paştetlərin və kolbasaların dadını isə heç nə ilə əvəz eləmək mümkün deyil. Qaraciyərin tərkibində olan zülalların miqdarı mal ətinin tərkibində olan zülalların miqdarından daha çox və orqanizm üçün daha faydalıdır.
Qaraciyərin tərkibi dəmirlə zəngindir. Bu isə qanda hemoqlobinin miqdarının artmasına və qanda olam bəzi piqmentlərin miqdarının çoxalmasına səbəb olur. Qaraciyər yumşaq ətdir. Onu bişirən zaman diqqətli olmaq lazımdır. Bəzi aşbazlar qaraciyəri bişirməzdən əvvl onu süddə saxlayırlar. Bu zaman qaraciyər bişərkən daha dadlı, sərt və quru olur, əzilmir. Qaraciyəri bişirməzdən əvvəl onu təmiz yumaq lazımdır.
Qaraciyərin tərkibində zülallar, yağlar və əvəzolunmaz amin turşuları var.Qara ciyərin tərkibi A, D, K, E və B qrup vitaminlərlə zəngindir. Qaraciyərdə çoxlu miqdarda makro və mikroelementlər(dəmir, fosfor, kalium, natrium, maqnium, kalsium və s.) var. Qədim zamanlarda qaraciyər ən yaxşı müalicəvi xüsusiyyətlərə malik qida vasitəsi hesab edilib. Qədim Misirdə qaraciyəri bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə ediblər. İbn Sina öz əlyazmalarında keçinin qara ciyərinin göz zəifliyində faydası olduğunu yazmışdır. Həmin zamanlar A vitamini barədə elmdə məlumatlar olmayıb. Sonralar qaraciyərin tərkibində çoxlu miqdarda A vitamininin olması və bu vitaminin gözün görmə qabiliyyətini yaxşılşadırdığı aşkar edilmişdir.
Qara ciyərin tərkibi orqanizm üçün vacib olan elementlər, vitaminlər var. Qaraciyər yemək qanın miqdarının artmasına, görmənin yaxşılaşmasına, zəifliyin aradan qalxmasına, dişlərin möhkəmlənməsinə, saçlardakı quruluğun aradan qalxmasına səbəb olur. Mütəxəssislər ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə, oynaq problemləri olanlara qaraciyər yeməyi məsləhət bilir. Qaraciyər yemək qanda xolesterinin miqdarının azalmasına səbəb olur. Tərkibində xromun miqdarının çox olduğuna görə qaraciyər atereskleroz və şəkərli diabet xəstəliyinin əlamətlərinin azaldır.
Qaraciyərin zərərli xüsusiyyətləri
Açıq parlaq rəngli və üstündə ləkələri olan qaraciyərdən istifadə eləmək olmaz. Bu heyvanın qaraciyərinin xəstə olmasının göstəricisidir. Qanında xolesterinin miqdarı çox olan adamlara quşların qaraciyərini vermək olmaz. Bu onlarda xolesterinin miqdarının artmasına və ürək-damar xəstəliklərinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Yaşlı adamlara həftədə 100 qramdan artıq qara ciyər yemək olmaz.
Milli.Az
Maraqlı
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən
Qida vasitəsi kimi qaraciyərin faydaları
26 Avqust 2021 08:11
0 Şərh
Baxış: 1 012

DİGƏR XƏBƏRLƏR
XƏBƏR LENTİ
-
Musiqi sədaları altında əməliyyat olundu - FOTO
-
Qərar verməzdən əvvəl mütləq qadınla məsləhətləşin
-
Sevgilisindən ayrılan kimi tətilə çıxdı - FOTO
-
“Özümü təhqir olunmuş kimi hiss edirəm”
-
Məşhur pəhrizlər qaraciyərə necə təsir edir – həkimlərin xəbərdarlığı
-
Nəfəs kirayədə qalırmış - VİDEO
-
Ən asan "cheesecake" RESEPTİ - 5 addımda hazırlayın
-
Azərbaycanda qadın müğənni qardaşı tərəfindən qətlə yetirildi
-
"Həkimim dedi ki, yaşamaq, dünyada qalmaq istəyirsənsə…" - Əməkdar artist
-
Göygöldən müharibəyə çağırıldı, 156 düşmən əsgərini əsir götürdü, Qazaxıstana sürgün edildi
-
Başlıbel faciəsinin ildönümüdür
-
Günün qoroskopu: Özünə qayğı göstər
-
Çavuşoğluya ağır itki - FOTO
-
“Bu həftə Rusiyadan cavab alacağıq” - Tramp
-
"Onlar həssasdırlar, çox şeyi ürəklərinə salırlar və mənə demirlər"
-
Orqanizm üçün ən faydal 7 balıq növü
-
ABŞ-də universitetdə atışma - xeyli yaralı var
-
Yaşı 18-dən az olanlar cinsiyyətini dəyişdirə bilməyəcək
-
Köhnə avtomobil mühərrikinə hansı yağ tökülməlidir? – Vacib məqamlar
-
Xoşqədəm anasının vəfatından sonra ilk dəfə efirə çıxdı - VİDEO
-
Gözləri görməyən şəxs Bakıda dəhşətli cinayət törətdi - məhkəmə
-
Uitkoff Putinin tərəfinə keçib - Zelenski
-
ÇL-də həftənin rəmzi komandası açıqlandı
-
ABŞ Çinlə ticarət müqaviləsi bağlayacaq - Tramp