Sağlamlıq

Brokolini bu şəkildə yemək xərçəngin dərmanıdır

11 Aprel 2025 02:02
Baxış: 1 419
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən

Meyvə və tərəvəzlərin, xüsusilə bəzi qidaların istehlakı çağımızın ən əhəmiyyətli və tez-tez rast gəlinən xəstəliklərindən biri olan xərçəngə qarşı yüksək qoruyucu təsir göstərə bilər.

Kanserogenez, xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsi sürətlə inkişaf edən bir proses deyil. Bədənə uyğun olmayan qüsurlu hüceyrələr müəyyən müddət ərzində bölünmə, çoxalma kimi mərhələlərdən keçərək şişə çevrilirlər. Bu proses açıq şəkildə göstərir ki, xərçəng əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilərik.

Diyetoloq Didem Yıldız Küçük qidalanmanın xərçəngdən qoruyan və sağaldıcı təsirinin uzun illərdir bilindiyini deyir. O, "Araşdırmalar sübut etdi ki, antikanserogen qidalardan məhrum olan bir pəhriz mədə-bağırsaq, döş və prostat xərçəngi kimi bir çox xərçəng növü riskini artırır".

"Xərçəngdən qorunmada ən təsirli tərəvəzlər çarmıxlılar qrupudur. Xərçəng qrupuna aid tərəvəzlər brokoli, gül kələm, kələm, brussel kələmi, turp, şalgam, xardal və göyərtidir. Bu tərəvəzlərin tərkibindəki "Sulforafan" maddəsi ilk dəfə xərçəngdən qoruyucu birləşmə kimi Con Hopkins Universitetində müəyyən edilmişdir. Həm xərçəngin əmələ gəlməsində rol oynayan fermentləri təsirsiz hala gətirmək, həm də xərçəng hüceyrələrinin daha da bölünmələrini maneə törətməklə onların yayılmasının qarşısını almaq, xüsusilə son 20 ildə canlı və cansız mühitlərdə aparılan təcrübələrlə daha da artmaqdadır. //E-saglam.az

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.