Sağlamlıq

Alimlərdən mayonez barədə ciddi XƏBƏRDARLIQ

12 Yanvar 2025 05:05
Baxış: 449
VTB-də MİNİMAL FAİZ DƏRƏCƏSİ İLƏ NAĞD KREDİT 10.49%-dən

Tibb Elmləri Universitetinin alimləri Parkinson xəstəliyi ilə mayonez istehlakı arasında əlaqə olduğunu müəyyən ediblər.

Milli.Az bildirir ki, tədqiqatın nəticələri Nutritional Neuroscience (NutNeuro) jurnalında dərc olunub.

Parkinson xəstəliyi dopamin istehsal edən neyronların itirilməsi nəticəsində yaranan xroniki və mütərəqqi nevroloji xəstəlikdir. Bu xəstəlik titrəmə, əzələ sərtliyi, hərəkətin ləngiməsi, tarazlıqda çətinliklərlə yanaşı, depressiya, yuxu pozğunluğu və idrak dəyişiklikləri ilə də müşahidə olunur.

Tədqiqatda 120 Parkinson xəstəsi və 50 sağlam insan iştirak edib. İştirakçılar 147 maddədən ibarət qida tezliyi sorğusunu dolduraraq, onların pəhrizlərində müxtəlif növ yağların miqdarı qiymətləndirilib.

Parkinson xəstəliyindən əziyyət çəkənlərin hidrogenləşdirilmiş bitki yağlarından daha çox istifadə etdiyi aşkar edilib.

Bu şəxslərin zeytun yağı və mayonez istehlakı daha yüksək olub.

Daha şiddətli simptomları olan xəstələrin daha çox heyvan mənşəli yağlar və kərə yağı istehlak etdiyi müəyyən edilib.

Lakin zeytun yağı, mayonez və hidrogenləşdirilmiş yağların istehlakının xəstəliyin simptomlarının şiddəti ilə birbaşa əlaqəsi tapılmayıb.

Alimlər bu tədqiqatın Parkinson xəstəliyinin qidalanma ilə bağlı aspektlərini daha yaxşı anlamağa kömək edə biləcəyini bildirirlər. Bununla belə, bu nəticələrin xəstəliyin qarşısının alınması və müalicəsi ilə bağlı yeni yanaşmaların inkişafına təsir göstərə biləcəyi vurğulanıb. /baku.ws

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.