Sağlamlıq

Bağırsaq xərçənginə qarşı qidalanma və pəhriz - Əməl etsəz, qorunarsız

12 Aprel 2021 23:20
Baxış: 1 039

Bağırsaq, kolon, yoğun bağırsaq xərçəngindən qorunmaq üçün mütləq önləyici qidalanma seçilməlidir.

Milli.Az bu xəstəliyə qarşı effektiv pəhrizi təqdim edir.

Gündə 3 dəfə, hər dəfə 150 qr təzə meyvə, təzəvəz və ya salatları yeyilməlidir.
Tam taxıl və rafinə olunmamış un seçilməlidir. Təmiz ağ un olmaz.

Hər gün bir ovuc bunlardan birini yeyin: qoz, fındıq və ya badam.

Sərt qabıqlı quru çərəzlər daim əlinizin altında olsun.

Qırmızı ət - quzu, dana əti və texniki işlənmiş ət - sosis, kolbasa və s. azaldın və ya heç yeməyin.

Hisə verilmiş, duzlanmış, qaxac ət məhsullarında nitrat, nitritlərlə zəngin olduğu üçün kanserogendir və bağırsaqlarda polip, iltihab, şiş yaradır.

Gündə ən azı 8-9 stəkan təmiz su içməlisiz. Fiziki iş, idman, qaçışla məşğul olursuzsa, suyu artırmaq lazımdır.

Duz, duzlanmış qidalar, turşu, şoraba, zeytun azaldılmalıdır. Yeməyi əlavə duzlamağı unudun.

Yağlardan təmiz zeytun və omeqa -3 - balıq yağı potensial xərçəng riskini azaldır.

Vitamin, mineral ehtiyacınızı təzə meyvə-tərəvəzdən alın.

Amma D vitaminini həmişə yüksəkdə tutun. Ən azı analizlərdə 40-50 olmalıdır.

Kalsium üçün təzə süd yox, kəsmik, şor, qatıq, kefir yeyə bilərsiz. Süd bağırsaqlarda iltihabı artırıb, laktoz yetmezliyi varsa, ağırlaşdırır. /medicina.az

Milli.Az

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2019 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.