Sağlamlıq

Hamiləlik zamanı xərçəngə təsir edən AMİLLƏR

17 Fevral 2020 23:20
0 Şərh     Baxış: 1 045

Dünyada hər il 300 min uşağa xərçəng diaqnozu qoyulur. Uşaq ölümlərində xərçəng 2-3-cü sıralarda yer alır.

Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, professor doktor Özbek bunları xərçəng haqqında danışarkən qeyd edib. Onun sözlərinə görə, hamiləlik zamanı xərçəngə təsir edənn bir sıra amillər var.

Bir ölkə nə qədər sosial iqtisadi cəhətdən inkişaf edərsə, xərçəngdən ölüm halları da o qədər artır. İqtisadi durumu pis olan ölkələrdə isə infeksiyalar daha ön sırada yer alır.

Uşaqlarda ən çox görünən xərçəng növü qan xərçəngidir (leykoz).Hamiləlik dövründə hisə verilmiş, qızardılmış qidalardan istifadə, kolbasa-sosiska kimi məhsullar körpələrdə xərçəngin inkişafını artırır. B12 və B6 kimi vitaminlərin olmaması da problem yaradır.

Həkim bildirib ki, ana olacaq qadınblar bu müddət ərzində yetəri qədər meyvə və tərəvəz yemədikdə uşaqların qan xərçəngi olması riski daha çoxdur. Kök və yemiş yeyən hamilələr daha az risk altındadır.Xüsuslilə yemişdə antioksidant təsirə malik karotin maddələri var. Uşaqların ana südü ilə bəalənməsi həm ana,həm də uşağı xərçəngdən qoruyur.

Məişətdə istifadə olunan kimyəvi təmizləyici vasitələrdən və pestisidlərdən uzaq durmaq lazımdır.

Milli.Az

loading...

Şərh yaz:

0 Şərh:

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2019 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.