Sağlamlıq

Belinizi incitməyəcək 6 aşağı şəkərli süd məhsulu

1 Avqust 2025 03:03
Baxış: 1 358
VTB-də yüksək depozit faizleri daha çox qazandırır

Əlavə şəkərin qəbulunu azaltmaq sağlam qidalanmanın əsas prinsiplərindən biridir. Xüsusilə də süd məhsullarının tərkibinə diqqət yetirmək vacibdir, çünki bu məhsullar tez-tez şirinləşdiricilər, dadlandırıcılar və digər doldurucular şəklində gizli şəkər ehtiva edir.

Milli.Az bu barədə "Eating Well"ə istinadən xəbər verir.

Hansı məhsullar az şəkər ehtiva edir:

Yunan qatığı

Diyetoloq Eliza Uhitakerin sözlərinə görə, yağsız və az kalorili Yunan qatığı zülalla zəngindir və doymuş yağ baxımından azdır. Bu qatıq xama üçün əla əvəzdir və müxtəlif yeməklərə və qəlyanaltılara əlavə olunaraq zülal və kalsium qəbulunu artırmaq mümkündür.

Süd məhsullarındakı zülal böyümə, immunitet, toxumaların bərpası və hormon istehsalı üçün vacibdir. Tədqiqatlar göstərir ki, süd məhsullarının müntəzəm istifadəsi orta və yaşlı insanlarda əzələ kütləsinə müsbət təsir göstərir.

Bu xüsusilə vacibdir, çünki yaş artdıqca əzələ kütləsi azalır, bu isə fiziki funksiyaların zəifləməsi ilə əlaqələndirilir.

Yunan qatığı həm də bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və iltihabı, şişkinliyi azaldan probiotiklər ehtiva edir.

Kefir

Kefir qidalandırıcı və faydalı xüsusiyyətləri ilə zəngin fermentasiya olunmuş süd məhsuludur.

O, probiotiklərlə zəngindir və iltihabəleyhinə təsir göstərir. Kefir bədəndə iltihab yaradan bir sıra zülalların istehsalını azalda bilər, bu da iltihabın və virusların yaratdığı ağırlaşmaların qarşısını almağa kömək edir.

Bir stəkan sadə kefirdə təbii olaraq 7 qram şəkər və 10 qram zülal mövcuddur.

Kəsmik

Bir stəkan az yağlı kəsmikdə 9 qram təbii şəkər və 24 qram zülal var.

Zülal bədəndə əzələ qurmaq və qorumaq, fermentlər və hormonlar istehsal etmək, immunitet sistemini dəstəkləmək və maye-elektrolit balansını tənzimləmək üçün istifadə olunur.

O həmçinin toxluq hissi verir və aclığın qarşısını daha uzun müddət ala bilər. Bundan əlavə, gündəlik zülal qəbulunu tövsiyə ediləndən artıq etmək sağlam çəkinin qorunmasına kömək edə bilər.

Süd

Süd ən qidalandırıcı və balanslı məhsullardan biridir. O, zülal, karbohidrat və pəhriz yağı ehtiva edir.

Bir stəkan (225 ml) 1% yağlı süd təxminən 8 qram zülal, 12 qram şəkər, həmçinin kalsium, D vitamini və kalium ehtiva edir. Süd məhsullarındakı kalium ürək sağlamlığını dəstəkləyir, düzgün su-elektrolit balansını təmin edir və yüksək təzyiq, insult və böyrək daşı kimi risklərin qarşısını almağa kömək edir.

Aşağı kalium qəbulu tip 2 şəkərli diabet riskini artıra bilər.

Rikotta pendiri

Rikotta yumşaq pendirdir və mozzarella kimi digər pendirlərin hazırlanmasından sonra qalan peynir suyundan hazırlanır.

Təbii olaraq aşağı şəkər ehtiva edir və şəkəri azaltmaq istəyənlər üçün, eyni zamanda kremli teksturadan zövq almaq istəyənlər üçün ideal seçimdir.

Az yağlı rikotta pendirinin bir porsiyasında 12 qram zülal və 6 qram təbii şəkər var.

Sərt pendirlər

Çeddar, İsveçrə və Parmesan kimi sərt pendirlər də şəkəri az olan süd məhsulları arasında yer alır və müntəzəm istifadə oluna bilər.

Bu pendirlər daha uzun fermentasiya dövrü keçirdikləri üçün laktozanın çoxu parçalanır. Bu, onları laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün münasib edir və şəkər miqdarını azaldır.

Sərt pendirlər zülal və kalsium, eləcə də fosfor və A vitamini kimi digər vacib qida maddələri ilə zəngindir.

Gündəlik süd məhsulu qəbul tövsiyələri

1 porsiya təxminən:

1 stəkan (200-250 ml) süd və ya kefir

150-200 qram qatıq

50 qram sərt pendir

100 qram kəsmik

Niyə bu miqdarlara riayət etmək vacibdir:

Süd məhsulları kalsium, D vitamini, zülal və fosforun əsas mənbəyidir

Onlar sağlam sümükləri və dişləri dəstəkləyir, sinir sistemi və əzələ kütləsinin qorunmasına kömək edir

Lakin artıq miqdarda (xüsusilə tam yağlı) süd məhsulu yüksək xolesterinə səbəb ola bilər

Kənan
Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.