Mütəxəssislər sağlamlığımıza mənfi təsir göstərən və erkən qocalmaya səbəb olan içki və qidaların siyahısını açıqlayıb.
Erkən qocalmaya səbəb olan içkilər
Şəkərli qazlı içkilər - Bədəndə iltihabı artırır, kollagen istehsalını zəiflədir və dərinin elastikliyini azaldır.
Enerji içkiləri - Yüksək şəkər və kofein tərkibi ilə hüceyrə yaşlanmasını sürətləndirir.
Alkoqollu içkilər - Dərini susuzlaşdırır, vitamin və mineralların mənimsənilməsini çətinləşdirir.
Erkən qocalmaya səbəb olan qidalar
Qızardılmış və fast-food məhsulları - Trans yağlarla zəngin olduğu üçün bədəndə oksidləşməni artırır.
Emal olunmuş ət məhsulları (sosiska, kolbasa və s.) - Konservantlar və duz tərkibi hüceyrələrin qocalmasını sürətləndirir.
Ağ un və şəkər tərkibli qidalar - Qan şəkərini sürətlə yüksəldərək insulin səviyyəsini pozur və qırışların yaranmasını sürətləndirir.
Süni şirinləşdiricilər - Maddələr mübadiləsini pozur və hüceyrələrin yenilənmə prosesinə mane olur.
Mütəxəssislər sağlam və gənc qalmaq üçün təbii, antioksidantlarla zəngin qidalara üstünlük verməyi tövsiyə edirlər.
Fidan
Milli.Az