Maraqlı

Xərçəngə tutulmaq istəmirsinizsə...

31 May 2022 07:11
0 Şərh     Baxış: 669
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən

Manqalda bişirməmişdən əvvəl ətə ədviyyat vurmaq xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır

Alimlər yay mövsümündə manqaldan istifadə etməyə hazırlaşanlara maraqlı açıqlamalar verib. Onların bildirdiyinə görə, əti manqalda bişirməmişdən əvvəl ədviyyatla süsləsələr xərçəng riskini kifayət qədər azaltmış olaralar.

ABŞdakı Kanzas Universiteti tərəfindən aparılan araşdırmada məlum olub ki, manqalda bişirilən ətlər qısa müddətdə yüksək dərəcəli istiliyə məruz qaldıqda və kanserogenik təsir göstərən heterosiklik amin (HCA) molekullarının meydana gəlir. Alimlər isə bunun qarşısının alınmasının ən yaxşı yolu kimi ədviyyatları məsləhət bilirlər.

Zirə, keşniş, Çin zəncəfili və rozmarin kimi ədviyyatların HCA yaranmasının azalmasındakı rolunu araşdıran alimlər, xüsusilə rozmarinin bu sahədə olduqca təsirli olduğunu söyləyirlər. Onlar ədviyyatın HCA yaranmasını 40 faiz azaltdığını düşünürlər.

Alimlər, digər ədviyyatların təsirlərini də araşdıracaqlarını bildirirlər.

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.