Maraqlı

Kimlərə cız-bız, içalat yemək olmaz – Zərərləri

20 Yanvar 2022 22:25
0 Şərh     Baxış: 900

Qaraciyər, böyrək, ürək, ağciyər, traxeya, ağ ət... Kəsilən heyvanın içalatı da qədim türk mətbəxində israf olunmayıb, daxili orqanlardan dadlı cızbız icad olunub.

Cız-bız adı quyruq tikələrinin sacda çızıldayıb çırtlamasından götürülüb. Bu yemək Cənubi Azərbaycnada Çığır-bağır da adlandırılır.
Bəs daxili orqanları yemək orqanizmə zərərli deyilmi? Axı çox orqanlarda toksinlər toplanır?
Milli.Az medicina.az-a istinadən cız-bızın kimlərə zərərli olmasını araşdırıb.

Tibdə və qida terminologiyasında heyvanın daxili orqanları subərzaq adlanır.

Onlar 2 kateqoriyaya bölünür: sırf daxili orqanlar, beyin və xaricdə qalan orqanlar: quyruq, dil, qulaqlar, baş, kəllə, sümüklər.

Bu hissələrdən delikates yeməklər hazırlanır.

Ayrı-ayrılıqda bu hissələrin hər biri mineral və vitaminlərlə, zülalla zəngindir.

Lakin bəzi xəstəliklər var ki, onlarda yağlı cız-bız yemək olmaz.

Bunlara:

- Damar tıxanıqlığı olanlar, ateroskleroz
- Dağınıq skleroz
- Böyrək çatışmazlığı

- Ürək-damar xəstəlikləri
- Ürəyində stend olanlar

- Qanda xolesterin, triqliseridlər yüksək olanlar
- Şəkərli diabet xəstələri

- Aşırı piylənməsi olanlar
- Beyin qan dövranı pozulanlar

- Qaraciyər piylənməsi

- Bel nahiyədə piylənmə olanlar

- Ürək damarlarında tutulması olanlar

Milli.Az

40 000 AZN-dək krediti ONLAYN sifariş et!

Şərh yaz:

0 Şərh:

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2019 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.

Global site tag (gtag.js) - Google Analytics