Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb.
Milli.Az xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır.
Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzi ilə birgə aparılan araşdırmada xərçəng riskini artıran qida və vərdişlər müəyyən edilib.
Ən təhlükəli faktorlar bunlardır:
- Mikrodalğalı sobada hazırlanmış popkorn - qablaşdırma və ətirlərdəki kimyəvi maddələr qızdırıldıqda zərərli maddələr əmələ gətirir. Ən yaxşısı popkornu tavada və ya mikrodalğalı şüşə qabda hazırlamaqdır.
- Energetik içkilər - yüksək şəkər və kofein ürək-damar və maddələr mübadiləsini yükləyir, immuniteti zəiflədir.
- Emal edilmiş ət məhsulları - kolbasa və s. içindəki nitrit və nitratlar qızdırıldıqda xərçəng yarada bilən maddələrə çevrilir.
- Siqaret çəkmək və vape - xüsusilə ağciyər xərçəngi riskini artırır.
Onkoloq Sergey Ivanov deyir ki, qida təkcə məhsul seçimi ilə deyil, həm də hazırlanması, saxlanması və yemək qaydaları ilə xərçəng riskinə təsir edir. Sağlam qidalanma və həyat tərzi xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
İsmayıl
Milli.Az





