Sağlamlıq

Niyə alma bəzən zərərli ola bilər - Həkim izah edir

31 İyul 2025 05:05
Baxış: 856
VTB-də yüksək depozit faizleri daha çox qazandırır

Alma sağlam qidalanmanın simvolu hesab olunur və uşaqlar, böyüklər, hətta pəhriz saxlayanlar üçün tövsiyə edilir.

Milli.Az xəbər verir ki, lakin ukraynalı qastroenteroloq və dietoloq professor Halyna Anokhina bildirir ki, müasir almanın həzm sisteminə zərər vurmasının səbəbi təkcə fruktoz deyil.

Niyə hər kəs alma yeyə bilməz?

"Almalarda tez-tez pis həzm olunan fruktanlar olur", - Anokhina izah edir.

Nəticədə, bağırsaqlarda artıq qaz əmələ gələ bilər, şişkinlik, qıcolma və hətta ağrı yarana bilər. Həssas həzm sisteminə sahib insanlar və ya irritabl bağırsaq sindromu (İBS) olanlarda bu simptomlar bir neçə alma yedikdən sonra ortaya çıxa bilər və bu nadir deyil.

Meyvələr təbii şəkildə yetişməlidir

Mütəxəssis deyir ki, meyvələrin necə və nə vaxt yığıldığını da nəzərə almaq vacibdir. Meyvələr ağacda və ya kolda təbii şəkildə yetişməlidir.

Lakin müasir aqrobiznesdə onlar tez-tez yetişməmiş halda yığılır və sonra xüsusi kameralar və ya soyuducu anbarlarda yetişdirilir. Bu, meyvə üçün stressli şərait yaradır və toksikliyin artmasına səbəb olur.

Məsələn, bananlar yaşıl halda yığılır və anbarlarda yetişdirilir. Eyni hal persimmon meyvəsi üçün də keçərlidir - bəzən onun yetişməsini sürətləndirmək üçün dondururlar. Lakin həkim xəbərdarlıq edir ki, süni yetişdirilmiş meyvələr ağacda təbii şəkildə yetişənlərdən daha toksik ola bilər.

Əgər meyvə yedikdən sonra şişkinlik və qarın ağrısı yaşayırsınızsa, səbəb məhz o meyvə ola bilər.

Halyna Anokhina tövsiyə edir ki, pəhrizə diqqət yetirəsiniz, yalnız yetişmiş meyvələr yeyəsiniz və fruktan tərkibli qidaların çoxluğundan qaçın.

Kənan
Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.