Sağlamlıq

Tez-tez kolbasa, sosiska yeyən uşaqlarda hansı xəstəliklər yaranır? - VİDEO

18 Dekabr 2025 10:40
Baxış: 643
VTB-də minimal faiz dərəcəsi ilə nağd kredit 10.49%-dən

Kolbasa və sosiska kimi emal olunmuş ət məhsullarının mütəmadi istehlakı uşaqlarda bir sıra sağlamlıq problemlərinin yaranmasına səbəb olur və bu risklər erkən yaşlardan formalaşmağa başlayır.

Milli.Az xəbər verir ki, tez-tez kolbasa və sosiska yeyən uşaqlarda artıq çəki və piylənmə halları daha çox müşahidə olunur. Bu məhsulların yüksək yağ, duz və kalori tərkibi maddələr mübadiləsini pozur, nəticədə uşaqlarda çəkinin sürətlə artmasına şərait yaradır. Erkən yaşda yaranan piylənmə isə gələcəkdə ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.

Emal olunmuş ət məhsulları uşaqlarda həzm sistemi problemlərinə də yol aça bilər. Qəbizlik, mədə ağrıları və bağırsaq fəaliyyətinin zəifləməsi bu qidaları tez-tez istehlak edən uşaqlarda daha çox qeydə alınır. Eyni zamanda məhsulların tərkibində olan konservantlar və qatqı maddələri allergik reaksiyalara, dəri səpgilərinə və tənəffüs problemlərinə səbəb ola bilər.

Bildirilib ki, kolbasa və sosiskanın davamlı qəbulu uşaqların immun sisteminə də mənfi təsir göstərir. Qida dəyəri aşağı olan bu məhsullar orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini zəiflədir və uşaqların tez-tez xəstələnməsinə şərait yaradır. Uzunmüddətli dövrdə isə diabet, hipertoniya və digər xroniki xəstəliklərin yaranma ehtimalı yüksəlir.

Valideynlərə tövsiyə edilir ki, uşaqların gündəlik qida rasionunda kolbasa və sosiska kimi məhsullar minimuma endirilsin, onların əvəzinə ev şəraitində hazırlanmış təbii ət yeməklərinə, tərəvəz və meyvələrə üstünlük verilsin.

Qeyd olunur ki, erkən yaşlardan sağlam qidalanma vərdişlərinin formalaşdırılması uşaqların gələcək sağlamlığı üçün həlledici rol oynayır.

İsmayıl
Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.