Ölkə

Soyuq havaların ləziz yeməkləri - Xəmir xörəkləri ilə bağlı nələri bilməliyik?

4 Noyabr 2019 22:25
22 Şərh     Baxış: 2 540

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) "AQTA maarifləndirir" rubrikası davam edir.

Milli.Az Modern.az-a istinadən xəbər verir ki, rubrika çərçivəsində AQTA və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan maarifləndirici materiallar, sağlam qidalanma ilə bağlı tövsiyələr, yaxud gündəlik istifadə etdiyimiz qidalarla bağlı məsləhətlər rubrika vasitəsi ilə oxucuların diqqətinə çatdırılır. Bu dəfəki maarifləndirici mövzu isə "Xəmir xörəkləri ilə bağlı nələri bilməliyik?" mövzusunda olacaq.

Azərbaycanın milli mətbəxi dedikdə ağlımıza dünyanın qədim, zəngin və ləzzətli yeməkləri ilə bol olan bir mətbəx gəlir. Azərbaycan mətbəxində 2000-ə yaxın xörək məlumdur. Əlbəttə, bu mətbəxi dəqiq araşdırmaq çox da asan deyil. Milli mətbəximiz təkcə xörəklər, onların hazırlanma texnologiyasından ibarət deyil, həm də maddi mədəniyyətin əsas hissələrindən biridir. Milli mətbəximizin tarixi də elə xalqın tarixi qədər qədimdir. Kulinariyamız öz tarixi kökləri və özünəməxsusluğu ilə digər xalqların mətbəxlərindən xeyli fərqlənir. Azərbaycan xörəkləri yüksək dad,  tam keyfiyyətləri ilə dünyada məşhurdur.

Xəmir xörəkləri və kulinar məmulatları isə Azərbaycan mətbəxində xüsusi yer tutur. Yay mövsümündə xəmir xörəklərindən az istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. Çünki xəmir xörəklərindən çox istifadə etdikdə insanlarda halsızlıq və  yorğunluğa səbəb olur.

Havaların soyuması ilə əlaqədar qida rasionuna müəyyən dəyişikliklər etmək olar. İnsanlar soyuq havalarda xəmir xörəklərindən daha çox istifadə edir-əsasən də xəngəl, xəşil, düşbərə, əriştə və gürzədən.  Xəmirdən hazırlanmış şorbalar soyuqdəymənin qarşısını almaq üçün geniş istifadə olunur. 

Xəmir xörəklərinin kalorisi yüksək və karbohidratla zəngin olduğu üçün normadan artıq qəbul edildikdə insan orqanizmində ciddi problemlər yarada bilər. Bu yeməklər əsasən nahara salınmalıdır ki, yeyildikdən sonra aktiv iş həyatı həzmi asanlaşdırsın. Axşam isə xəmir xörəklərinin qəbulu tövsiyə olunmur, çünki  həzm prosesi çətinləşir.

Yaxşı olardı ki, həftəlik qida rasionunda xəmir xörəklərindən az istifadə edilsin. Hər həftə mütəmadi şəkildə qutab, xəngəl və un məmulatlarından istifadə məsləhət görülmür. Xəmir xörəklərinin ət və toyuqla qarışdırılması tövsiyə olunmur. Belə qidaların tərəvəz və ya qatıqla yeyilməsi məsləhətdir. Xəmir xörəklərini hazırlayarkən istifadə edilən una da diqqət yetirmək lazımdır. Xəmir xörəklərində əsasən kəpəkli undan, qara yulaf unundan istifadə etmək tövsiyə olunur. Çünki kəpəkli un buğda unundan fərqli olaraq, həm kalorisi aşağıdır, həm də rahat həzm olunur. Məhz buna görə də, yulaf, çovdar və kəpəkli undan hazırlanan xəmir xörəkləri daha faydalıdır.

Əgər xəmir xörəklərindən düzgün qaydada istifadə edilərsə, insan sağlamlığına heç bir zərər gəlməz.

Milli.Az

loading...

Şərh yaz:

22 Şərh:

  • Anonim
    ♥️Ebru♥️ · 4 Noyabr 22:34191

    Azerbaycan metbexine hec bir olke cata bilmez..Heqiqeten bizim yemeklerimiz her yerde secilir ve sevilir.Qisdadaki xemir yemekleri bir basqa olur.En coxda xengel:))Sarmisaq qatiqla beh-beh ela olur..Fon sekilindekide dadli gorunur deyir ye meni geje vaxti:)))

    Cavab yaz
    • Anonim
      Ulya · 5 Noyabr 07:3570

      Mən sevməsəm də, bizdəkilər qurudla yeyirlər xəngəli)))) yerin məlum ötən həftə hazırlamışdım. Mənimki adi soğança və qiymədi))) cücə də olar))) qurud yenə qalıb deyə hamı məndən təkidlə yenə xəngəl gözləyir)))

      Cavab yaz
      • Anonim
        ♥️Ebru♥️ · 5 Noyabr 09:3570

        Salam Ulya necesen?Ay baji bes sen ne sevirsen?:))Ne yeyirsen?))Hec xengelide yememek olar?Bizde hami sevir qizlarda cox xoslayir deye,tez-tez bisirirem.Mende colpayla xoslayiram qiymeyle o,qeder sevmirem:)..Bes qurud nedi?O,nece olur??Birinci seferdi esidirem adin nede yememisem..

        Cavab yaz
        • Anonim
          Ulya · 5 Noyabr 10:0220

          Xəngəli sevirəm, qatıq, sarımsaq, qurud sevmirəm))) çolpa da yemirəm mən))) mənimki broylerin qanadıdı))) qurud biz tərəflərfə olur, ağ yumru bi şeydi))) süzmədən hazırlanır. Əllə ova ova açırsan onu))) o sevmədiyim prosesi də uşaqlıqdan mənə həvalə edirlər hər zaman)))

          Cavab yaz
          • Anonim
            ♥️Ebru♥️ · 5 Noyabr 11:0230

            Hee bildim qurudu sevmirmisen:))Vallah o dem dezgahdi hazirlanmasi:)Hec vaxt ne gormemisem,ne de yememisem.Biz terefde hemise xengeli qiymeyle,yada colpayla bisirifler ele gormusem.Qurud ne evde bismeyib nede qonsudan gelmeyib:)).Mende broyleri yeyirem:)Kend colpasiyla aram yoxdu ((Mende usaqliqdan qolqanadini sevmisem ve indiye qederde orasin yeyirem.

            Cavab yaz
        • Anonim
          fuad · 5 Noyabr 10:2630

          qurud -Qazax,Tovuz zonasında olur. Bele deyek de Pendirin dashlashmish formasidir . Qurudub saxlayirlar. Onu suya qatanda shor halina gelir. Cox dadli bir shey olur.

          Cavab yaz
          • Anonim
            ♥️Ebru♥️ · 5 Noyabr 11:0430

            Cox saq olun Fuad bey.Melumatiniz ucun.Gerek Qazax Tovuz tereflerr gelem birdefe gorum o,qurud nece olur:))..

            Cavab yaz
            • Anonim
              Ulya · 5 Noyabr 12:0530

              Qazaxa getməyə ehtiyac yoxdur))) bizə qonaq gəl həm xəngələ qonaq edim, həm də evə aparmağa qurud verim) Qazaxdan gəlib)))

            • Anonim
              ♥️Ebru♥️ · 5 Noyabr 13:1120

              Saq ol Ulyacan.Allah ureyine gore versin.Gelerem teki sen sesle meni:))En coxda o,quruda gorede gelerem gorum o,nece hazirlanir:))

          • Anonim
            Ulya · 5 Noyabr 12:1510

            Onun suyun qatılma prosesini hər zaman mənə həvalə edirlər))) demişəm axırda bu işgəncəyə (pendir yeməyən, əl vurmayan insana verilən qurud əzmə işgəncəsi) görə mənəvi təzminat davası açdıracamı))))

            Cavab yaz
  • Anonim
    Esra Ibrahimli(Samaxi) · 4 Noyabr 22:37610

    Men dusbere isteyiremmmm Düşbərəəəəəəəəəəəəə:)))

    Cavab yaz
  • Anonim
    Tovuzlu E · 4 Noyabr 22:4970

    Beh beh Olsa da yesek ,amma sekildekine qatigi yaxsi vurmayiblar

    Cavab yaz
  • Anonim
    Zuni · 4 Noyabr 23:08120

    Beh beh xengelin weklun gordum lap konlume duwdu gerek yaxin gunlerde yeyim)

    Cavab yaz
  • Anonim
    Men · 5 Noyabr 06:4150

    Hava soyuyandan baslamisam bisirmeye

    Cavab yaz
  • Anonim
    asi · 5 Noyabr 10:3120

    Ən asan hazırladığım yemək))..Mən xəngəli ən çox yuxaların ocaqda biraz bişirib sonra doğrayıb bişirməyi xoşlayıram, həm də o formada qurudub saxlamaq rahatdı)..Əvvəllər nənəmgil rayonda sacda bişirirdi..O qədər bişirib qurudurdular ki, qışda 1-2 ay əriştə, xəngəl hazır olurdu evdə)..Amma biz tərəflərdə qurut olmur, qatıq və qiyməli soğanlı yeyilir..Bir də toyuqla).. Səhv etmirəmsə, Tovuz zonasında qulyaşla da yeyilir)..Birdə quru əriştəni tavada rəngi qızarana qədər qovurub sonra plovun düyüsü ilə bişirib dəmləyirik).. Çox dadlı olur)..Sonra xəngəli kiçik doğrayıb şorba formasında bişiririk, alça turşusu noxudla ətlə..Qablara çəkəndə üstə sarımsaq əlavə edirik..

    Cavab yaz
    • Anonim
      Ulya · 5 Noyabr 12:0420

      Sonuncu dediyin qaşxəngəlidir))) menyuda odu bizdə bu gün))) hal-hazırda elə onu hazırlayıram)))

      Cavab yaz
      • Anonim
        asi · 5 Noyabr 12:5520

        Nuş olsun)

        Cavab yaz
        • Anonim
          Ulya · 5 Noyabr 16:0110

          Sağ ol can)))

          Cavab yaz
    • Anonim
      Ulya · 5 Noyabr 12:0620

      Asi, təpitməni deyirsən sən))) biz də elə edib saxlayırıq nə qədər))) mən xəngəl kəsəndə bir gün evdəkilər qırılır acından, mətbəxə də heç kimi buraxmıram ki, mane olursunuz mənə)))

      Cavab yaz
      • Anonim
        asi · 5 Noyabr 12:5420

        Həə, təpitmədi..)..Niyə elə əziyyət verirsən evdəkilərə))?.. Mən tez hazırlayıram, 1 saata hazırdı). .O günlərdə saat 5-də başladım xəmirini hazırladım 7-in yarısı yeyirdik artıq))..Işə kompleks yanaşdımsa, istənilən yeməyi 1 saata hazırlayıram)). Ammaki təmbəllik gəldisə, səhərdən axşama qədər bişirmək fikri ilə dolaşaram, nəticə isə, 0)).Xəngəldə biraz çətinlik yaradan bir-bir yayıb təpitməkdi..Ondan sonra asandı). Yaş bişdikdə isə, heç o da çətin olmur).

        Cavab yaz
        • Anonim
          Ulya · 5 Noyabr 15:5720

          Çox hazırlayıram axı birdəfəyə))) həm xəngəl, xəm əriştə, həm qaşxəngəli kəsirəm))) təpitmə edirəm))) sonra 1-2 ay yeyirlər)))

          Cavab yaz
  • Anonim
    Ulya · 5 Noyabr 15:5720

    Ebru, necə hazırlanmasını bilmirəm tam olaraq, amma ki, əzməyi başa salaram)))

    Cavab yaz

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2015 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.