Ana olmaq hər bir qadının arzusudur. Ancaq bəzən elə olur ki, müəyyən səbəblərə görə qadınların hamilə qalmasında problemlər yaranır. Amma çoxları dərdlərinin əlaclarının gündə yedikləri qidalarda olduqlarından xəbərsizdirlər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən qadınlara hamilə qalmaqda kömək edəcək qidaların siyahısını təqdim edir:
Banan: B6 vitamini və kaliumla zəngindir. Yumurta hüceyrəsinin keyfiyyətini artırır.
Qırmızı meyvələr (tut, moruq, qaragilə): Tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini və fol turşusu olan qırmızı meyvələr progesteron hormonunun (hamiləlik hormonu) hüceyrəyə daxil olmasına kömək edərək mayalanma riskini artırır.
Yağsız ət (toyuq, kırmızı ət): Dəmir və əsas yağ turşuları baxımından çox zəngindir. Dəmir azlığı qadınlarda yumurta hüceyrəsinin yetişməsində problemə səbəb ola bilər.
Yumurta: D vitamini, omega-3 yağ turşusu və fol turşusu ilə zəngindir. Gün ərzində 1 və ya 2 yumurta fərqli formalarda bişirilərək yeyilə bilər.
Sarıkök: C, E vitamini ile, fol turşusu, beta karoten və lutein kimi antioksidantlarla zəngin olan sarıkök aybaşı pozulması zamanı daha faydalıdır. Antioksidanlar bədəndə olan zərərli sərbəst radikalları zərərsizləşdirərərk yumurta hüceyrəsinin keyfiyyətini artırır.
Sarımsaq: Tərkibində bol miqdarda antioksidant maddələr var. Bu isə mayalanma prosesinə müsbət təsir göstərir.
Zeytun yağı: Tərkibində yüksək miqdarda doymamış yağ turşuları var. Qadınlarda insulin müqavimətini azaldaraq ana olmaq üçün hazır hala gətirir.
Milli.Az