Banan qabığı güllərin bol çiçəkləməsini təmin edən, bitkilər tərəfindən asanlıqla qəbul olunan fosfor, kalium və kalsium kimi faydalı elementlərlə zəngindir.
Milli.Az xəbər verir ki, bu minerallar bitkilərin hüceyrə divarlarını möhkəmləndirir, onları xəstəliklərə və zərərvericilərə qarşı daha davamlı edir.
Soçidən olan təcrübəli bir gül yetişdiricisi bir neçə ildir ki, çalılarını banan qabığı ilə qidalandırır. Onun gülləri iri tumurcuqları və əlverişsiz hava şəraitində belə uzunmüddətli çiçəkləməsi ilə seçilir.
Banan qabıqları qurudulub üyüdülərək torpağa qatmaqla və ya 3-4 gün su əlavə edilərək dəmləmə hazırlamaqla istifadə oluna bilər. Hazırlanan bu məhlul aktiv böyümə mövsümü boyunca bitkilərin köklərinə verilir.
Bu üsul gülləri qidalandırmaqla yanaşı, torpağın strukturunu da yaxşılaşdırır, torpaq mikroorqanizmlərinin fəaliyyətini artırır. Solucanlar üzvi qalıqları daha sürətlə parçalayaraq dəyərli torpaq humusu yaradır.
Yeni gül kolları əkərkən dikim çuxurunun dibinə bir neçə parça muz qabığı qoymaq xüsusilə faydalıdır. Bu, gənc bitkilərə ilk il boyu təbii və davamlı qida mənbəyi təmin edir.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az