Yumurtanın səhər yeməyində ənənəvi və qida baxımından zəngin bir yer tutduğunu bilirik. Lakin, son zamanlarda insanlar arasında "yumurtanı qəhvə və ya çayla yemək olmaz" kimi bir fikir də yayılmağa başlayıb.
Bəs bu fikir nə qədər doğrudur?
Milli.Az xəbər verir ki, yumurtalar yüksək dəyərli zülallar, vitaminlər və minerallarla zəngindir. İçərisində A, B12 vitaminləri, folat, biotin və selenyum kimi əhəmiyyətli maddələr mövcuddur. Bu səbəbdən, səhər yeməyində yumurta çoxlu faydalı qida maddələrini təmin edir. Lakin, yumurtanın bəzi tərkib hissələrinin qəhvə və çay kimi içkilərlə qarışması bəzi narahatlıqlara səbəb ola bilər.
Çay və qəhvə, tərkibindəki tanin və kofein maddələri ilə tanınır. Taninlər, xüsusilə çayın içərisində bolca tapılan bir maddədir və bu maddələr bəzi qida maddələrinin udulmasını azaldır. Taninlər yumurtada mövcud olan dəmirin udulmasını zəiflədə bilər. Buna görə də, yumurtanı çayla içmək, bədənin dəmirə ehtiyacı olan vaxtlarda çox tövsiyə edilmir. Əgər siz dəmir ehtiyacı olan bir insansınızsa, çayla yumurta yeməmək daha faydalıdır. Qəhvə içərisindəki kofein və taninlər yumurtanın tərkibindəki bəzi maddələrlə reaksiya verə bilər. Bu, bəzi hallarda sindirim sistemi üzərində ağırlaşdırıcı təsir yarada bilər. Həmçinin, qəhvə turşulu olduğu üçün, onu yumurta ilə birləşdirmək, bədənin asidik balansını dəyişdirə bilər və bəzən mədə problemlərinə səbəb ola bilər.
Yumurtanı daha sağlam bir şəkildə yemək üçün onu təzə meyvə, tərəvəz, tam buğda çörəyi və ya az yağlı süd kimi içkilərlə birləşdirmək tövsiyə edilir. Çay və qəhvə yerinə, bədənin gün ərzində daha yaxşı enerji alması üçün su və ya təbii meyvə şirələri ilə yanaşmaq daha faydalıdır.
Aysel Əkbər
Milli.Az