Qışda necə qidalanaq? - 9 məsləhət

12 Noyabr 2024 11:53

Aşağıdakı qidalanma tövsiyələri immunitetinizi gücləndirə, soyuq qış aylarında enerjinizi qoruya və sizi xəstəliklərdən qorumağa kömək edə bilər.

Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qış aylarında qidalanma orqanizminizi soyuq havalara və xəstəlik riskinə qarşı gücləndirmək üçün vacibdir.

Mütəxəssislər deyirlər ki, qış aylarında qidalanma ilə bağlı diqqət etməli olduğunuz bəzi tövsiyələri bunlardır:

1. Mövsümə aid meyvə və tərəvəzdən istifadə edin

Qış tərəvəzləri (kələm, brokoli, gül kələm, ispanaq kimi) və meyvələr (portağal, naringi, alma, nar, qreypfrut) vitamin və minerallarla zəngindir. Xüsusilə C vitamini immunitet sisteminizi dəstəkləyir.

2. İmmuniteti gücləndirən qidaları qəbul edin

Soğan, sarımsaq, zəncəfil və sarıkök kimi təbii antibiotik təsirli qidaları müntəzəm olaraq istehlak edin. Bu qidalar antioksidant xüsusiyyətləri ilə qış xəstəliklərinə qarşı müqaviməti təmin edir.

3. Zülal qəbuluna laqeyd yanaşmayın

Protein bədənin enerjisini saxlamaq üçün vacibdir. Yeməklərinizə yumurta, balıq, toyuq, qırmızı ət və paxlalılar kimi protein mənbələrini daxil edin. Bundan əlavə, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq immuniteti dəstəkləyir.

4. Balanslı karbohidrat qəbulu

Qışda enerji ehtiyacı artdığı üçün kompleks karbohidratları (taxıl çörəyi, bulqur, yulaf kimi) seçin. Bu qidalar yavaş həzm olunur və sizi uzun müddət tox saxlayaraq enerji verir.

5. Maye qəbuluna diqqət edin

Qışda daha az susuzluq ola bilər, lakin bədənin maye ehtiyacı davam edir. Gün ərzində 1,5-2 litr su içməyi unutmayın. Bundan əlavə, bitki çayları (cökə, adaçayı, itburnu) maye ehtiyacını ödəməyə kömək edir.

6. Probiotik qidalar qəbul edin

Qatıq və kefir kimi tərkibində probiotik olan qidalar bağırsaq sağlamlığını qoruyaraq immunitet sistemini gücləndirir.

7. Vitamin və mineral dəstəyi

Qış aylarında D vitamini qəbulu azaldığı üçün, lazım gəldikdə həkimə müraciət edərək əlavələr qəbul edə bilərsiniz. Bundan əlavə, tərkibində sink və dəmir olan qidalar (məsələn, balqabaq toxumu, qoz, fındıq) immuniteti gücləndirir.

8. Şəkər istehlakını azaldın

Həddindən artıq şəkər istehlakı immunitet sistemini zəiflədir. Şəkərli qəlyanaltılar yerinə meyvə seçmək daha sağlamdır.

9. Müntəzəm və qısa fasilələrlə yemək yemək

Bədən istiliyinizi saxlamaq üçün müntəzəm yeyin və tez-tez qidalanmaya diqqət yetirin. Aclıq bədənin müqavimətini azalda bilər.

Milli.Az