Pomidor şirəsinin faydaları

3 Noyabr 2024 01:01

Şirə bədəninizin ehtiyacı olan və həmişə gündəlik olaraq almadığınız qidaların əla mənbəyi ola bilər. Xüsusən də pomidor suyu tərkibindəki qiymətli komponentlərin yüksək olması səbəbindən bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.

Milli.Az lent.az-a istinadən pomidor suyunun faydalarını təqdim edir: 

İnsult və infarkt riskini azaldır

Pomidor suyu ürək-damar xəstəlikləri riski yüksək olan insanlar üçün tövsiyə olunur. Finlandiyada 1000-dən çox kişi üzərində aparılan araşdırmaya görə, pomidorun tərkibindəki likopen qan laxtalanma ehtimalını azaltmağa kömək edir. Bu, insult və infarkt riskini azaldır. Şirə müntəzəm olaraq istehlak edildiyi təqdirdə qan təzyiqini də aşağı sala bilər - gündə bir stəkan.

Yaxşı dəri vəziyyəti

Pomidor suyu dəri üçün faydalıdır, çünki tərkibində antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan C vitamini var. Məsamələri daraldan və dərini zərərli UV şüalarından qoruyan likopen sayəsində şirə günəş yanığı riskini azaltmağa kömək edir. Ancaq bu, günəş kreminin istifadəsini əvəz etmir.

İmmunitet sistemi dəstəyi

Pomidor suyunun müntəzəm istifadəsi immunitet sistemini gücləndirir və mövsümi xəstəliklərə yoluxma ehtimalını azaldır. Tərkibində kalium və natrium var - bədənin normal fəaliyyətini dəstəkləyən vacib minerallar.

Yaxşı həzm

Pomidor suyu təkcə ürəyə faydalı təsir göstərmir, həm də həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Qəbizliyin qarşısını alır və bağırsaq mikroflorasını sağlam saxlayır. 100 qram pomidor suyunun tərkibində bağırsaqların sağlamlığını yaxşılaşdıran təxminən 0,4 qram lif var.

Kilo itkisi

Pomidor suyunun tərkibində olan lif çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Toxluq hissi yaradır, həddindən artıq yeməyin qarşısını alır və piylənmə riskini azaltmağa kömək edir. Yüksək lifli qidalar aşağı kalorilidir, bu da tox qalarkən daha az kalori istehlak etməyə imkan verir.

Pomidor suyunun mümkün yan təsirləri

Bütün faydalarına baxmayaraq, pomidor suyu hər kəs üçün deyil. Allergiyaya meylli insanlar diqqətli olmalıdırlar, çünki pomidor allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Şirənin tərkibində böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə kömək edə bilən oksalat turşusu da var. 100 qram pomidor suyunda təxminən 5 milliqram oksalat turşusu var. Bundan əlavə, pomidor qanda sidik turşusu səviyyəsini artıra bilər, bu da gut inkişafı üçün risk faktorudur. 

Milli.Az