Alinaz fermentinin ifraz etdiyi alisin sarımsağa xarakterik qoxu və dadını verir. Alimlər sarımsaq qoxusuna qarşı effektiv mübarizə apara bilən məhsulları müəyyən etmək üçün araşdırma aparıblar.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, yeni bir araşdırmada, tədqiqatçılar adi tam südlü qatıqların sarımsağın qoxusundan məsul olan demək olar ki, bütün uçucu birləşmələrin sərbəst buraxılmasının qarşısını ala biləcəyini tapıblar.
Hər təcrübədə eyni miqdarda xam sarımsaq şüşə butulkalara yerləşdirilib. Elm adamları sarımsağın insanın qoxu hissi ilə aşkar edilə bilən kifayət qədər yüksək konsentrasiyada kükürd əsaslı uçucu maddələr istehsal etdiyini sınaqdan keçiriblər. Kütləvi spektrometriya hər müalicədən əvvəl və sonra qaz şəklində uçucu molekulların səviyyələrini ölçmək üçün istifadə edilib.
Məlum olub ki, qatıq sarımsaqdakı xoşagəlməz qoxudan məsul olan əsas uçucu maddələrin tərkibini effektiv şəkildə azaldır. Bu nəticələr müxtəlif zülalları təhlil edən gələcək tədqiqatlar üçün istifadə olunacaq. Bu, belə güclü və ya qalıcı bir qoxu olmayan mükəmməl sarımsaq məhsulu hazırlamağa kömək edəcək.
Bundan əlavə, tədqiqatçılar qatıq və onun ayrı-ayrı komponentlərinin qovrulmuş sarımsaq üzərində dezodorasiya təsirini də araşdırıblar. Onlar müəyyən ediblər ki, sarımsağı sadəcə qızartmaq qoxuya cavabdeh olan uçucu birləşmələrin miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun