Günün təamı - arzuman küftəsi - FOTO
21 Mart 2012 07:00
Klassik arzuman küftəsi
Tərkibi:
qiymə üçün:
2,5 kq mal əti və ya qoyunun bud əti (yumşaq tikələr)
1 kq baş soğan
sarıkök
darçın
duz
istiot
toyuq üçün:
300 q şabalıd
100 q turş gavalı qurusu və ya albuxara
zəfəran
duz
istiot.
Toyuq
təmizlənir, yuyulur və qaynayan suda yarımhazır olana kimi bişirilir.
Şabalıdın qıraqları çərtilib kəsilir, suda pörtülür və təmizlənir, turş
gavalı soyuq suda isladılır. Hazırlanmış şabalıd və gavalı üstü
zəfəranlanmış toyuğun içərisinə doldurulur.
Ət baş soğanla
ətçəkən maşından keçirilir, duz, istiot, sarıkök, azacıq darçın vurulub
yaxşı qarışdırılır. Əti daş üstündə və ya kötükdə döydükdə xörək daha
dadlı olur. Yaz-yay mövsümündə qiyməyə göyərti vurmaq olar. Qış
mövsümündə təzə göyərti olmadıqda qurudulmuş nanə və keşniş ovulub
qiyməyə qatılır. Hazır qiymə təmiz yuyulmuş və qaynadılmış tənzifin
içərisinə 1,5-2 sm qalınlığında yayılır, qiymənin ortasına hazırlanmış
toyuq qoyulur və tənzifin ucları bir yerdə düyünlənib, qiymə toyuğun
hər yerini örtmək şərtilə ona girdə forma verilir.
Bu zaman bir
əllə tənzifın ucları bir-birinə çatdırılır, o biri əllə qiymə toyuğun
cəmdəyinə sıxılır və axırda tənzifin ucları bərk bağlanır. İri qazana
su töküb (5-6 l) qaynadıldıqdan sonra hazırlanmış küftə oraya salınıb
bişirilir. Küftəni sümüklərdən hazırlanmış bulyonda da bişirmək olar.
Qazanın çox gur qaynamasına yol verilməməlidir. Kəfi qaynara düşəndən
sonra ilk 15-20 dəqiqə ərzində arabir yığılır, qazanın ağzı örtülüb
hazır olana kimi (1,5-2 saat) bişirilir.
Dada görə və zövqə
görə duz vurulur. Xörək hazır olduqda küftə qazandan çıxarılır, iri
plov buluduna qoyulur (tənzifi ehmalca açmaqla) və süfrəyə gətirilir.
Xörəyin bulyonu kasalara və ya iri piyalalara çəkilib, üstünə xırda
doğranmış keşniş və ya quru nanə səpilir. Bu xörək 8-10 nəfər üçün
nəzərdə tutulur. Xörəyin yanında təzə göyərti (turp, vəzəri, göy soğan)
verilir və ayrıca qabda sumax qoyulur.
Arzuman küftəsi

Tərkibi:
800 q qoyun əti
200 q mal əti
850-900 q-lıq toyuq
1 əd. soğan
duz
istiot
nanə
sarıkök
urub (zoğaldan hazırlanan duru turşu)
2 yumurta
Mal və qoyun ətini ət maşınından keşirin. Qiyməyə 1 yumurta , soğan, duz, istiot, sarıkök vurub əlinizlə yaxşı-yaxşı qarışdırın. Əti tam yumşaq hala salana kimi əzin.
Daha sonra toyuğu yuyub suyu süzüləndən sonra dərisini tam soyun və hər tərəfinə urub çəkin. Daha sonra içərisinə yumurtanı qoyub ayaqlarını bir-birinə iplə bağlayın.
Toyuq hazırdır. İki metr uzunluqda cunanı üç yerə qatlayın və əti tam ortasından qoyub yayın. Sonra toyuğu üzərinə qoyub şəkildə göstərilən formada bükün, cunanı möhkəm bağlayın.
Bir qazana su töküb tam qaynadın. Qaynadıqdan sonra içərisinə kartof, azca duz, istiot və küftəni əlavə edib vam atəşdə 2 saat bişirin. Bir az qaynadıqdan sonra uzun çöplə yoxlayın ki, içinin tam bişdiyinə əmin olasınız.
Arzuman küftəsini süfrəyə isti servis etmək lazımdır, soyuduqda dadı qaçır.
Böyütmək üçün şəkillərə klikləyin.











Nuş olsun!
Milli.Az