Azərbaycanda Ramazan bir neçə gündür ki, davam edir. Ən az 16 saat oruclu olduğunuz üçün düzgün qidalanma mütləqdir:
Milli.Az axşam.az-a istinadən iftar üçün hazırlaya biləcəyiniz bir neçə təamı təqdim edir:
Çiyələkli rulet
Biskvit üçün:
4 yumurta
100 qram şəkər
20 qram kakao tozu
1 paket qabartma tozu
100 qram un
İçlik:
600 qram çiyələk
250 qram 33 %-li qaymaq
1 paket vanil
1 su stəkanı cem
Hazırlanması:
Yumurtanı şəkərlə mikserlə çalın. Una kakao və qabartmanı qatın və yumurtaya əlavə edib qarışdırın. 30-40 sm ölçülü soba qabına qida kağızı qoyun və əvvəlcədən qızdırılmış 180 dərəcə sobada 10 dəqiqə bişirin. 3-4 çiyələk saxlamaq şərti ilə qalanlarını 3-4 hissəyə bölün. Çay dəsmalını nəm edin və biskviti onun üstünə qoyub rulet formasında dəsmal ilə birlikdə büküb kənara qoyun. Qaymağı şəkərlə mikserlə çalın. Üzərinə çəkmək üçün bir hissəsini kənara qoyun. Soyumuş bistvitin üzərinə cem çəkin və qaymağı, sonra da çiyələkləri yayın. Dəsmalın köməyi ilə biskviti yenidən rulet formasınfa bükün. Üzərinə qaymaqlı qarışıqdan çəkin və bütöv çiyələklə bəzəyin.
Limonlu Hind şorbası
Tərkibi:
700-800 q toyuq filesi (qaynadıb iri doğramaq)
1,5 l toyuq bulyonu
2 ədəd baş soğan (xırda doğranmış)
400 q gül kələmi
100 ml yağlı qaymaq
1-2 diş sarımsaq
2 x.q. yağ
1-2 x.q. limon şirəsi
1/4 ç.q. üyüdülmüş zəncəfil
2-3 x.q. kokos yonqarı (quru tavada azacıq qızartmaq)
1 çay qaşığı karri
Duz
Çili istiotu
Hazırlanması:
Yağı əridin, soğan, sarımsaq əlavə edib 3-4 dəqiqə qızardın. Zəncəfil, karri, un vurub qarışdırın, 2 dəqiqə qovurun. Sonra bulyon və qaymaq tökün. Qaynara düşənəcən gözləyin, 5 dəqiqə qaynadıb gül kələmini əlavə edin. Həddən artıq bişirməyin ki, kələm əzilməsin. Hazır şorbaya toyuq əti, duz, çili istiotu, kokos yonqarı, limon şirəsi əlavə edib qarışdırın.
Qarışıq əriştə
Tərkibi:
2 su stəkanı su
2 xörək qaşığı kərə yağı
300 qram ev əriştəsi
2 ədəd orta ölçülü balqabaq
1 ədəd qırmızı bibər
Yarım su stəkanı konservləşdirilmiş qarğıdalı
Yarım su stəkanı dördə bölünmüş qoz
5-6 budaq şüyüd
Duz
Hazırlanması:
Süd, 2 su stəkanı su, 1 xörək qaşığı kərə yağı və duzu bir qazana töküb ocağa qoyun. Qaynamağa başlayınca üzərinə əriştələri əlavə edin. Digər tərəfdən qalan kərə yağını əridib kub-kub doğranmış balqabaq və qırmızı bibəri bişirin. Ocaqdan götürməyə yaxın, qarğıdalıları və duzunu da əlavə edin. Hamısını birlikdə bir iki dəfə qarışdırdıqdan sonra ocaqdan alın. Bişən əriştələri süzüb servis qabına alın. Üzərinə tərəvəzli qarışığı əlavə edin. Qozları əlavə edin. Şüyüd ilə bəzəyərək servis edin.
Milli.Az