Polşa Universitetinin alimləri qəfil ölüm riskini azaldan, çox iltihabi prosesləri müalicə edən və onkoloji xəstəliklərə qarşı antiiltihab pəhrizini işləyib hazırlayıblar.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, yeni elmi araşdırmada 68,3 min kişi və qadın iştirak edib. 16 il ərzində onlar iltihab əleyhinə pəhrizə əməl edirlər.
İltihab əleyhinə ərzaqlara bunlar daxildir:
-Çay, qəhvə
-Meyvə-tərəvəzlər
-Mayasız çörək
-Yağsız pendir
-Zeytun yağı
-Kanola yağı
-Qoz
-Şokolad
-Şərab, çaxır
İltihab yaradanlar isə bunlardır:
-Qırmızı ət, ət məhsulları
-Çips
-Qazlı, şirəli içkilər
-Fast food
-Termiki işlənmiş hazır qidalar
-Şəkərli məhsullar
Əldə olunan nəticələrə görə, iltihab əleyhinə qidalanmaya riayət edənlərdə vaxtsız və qəfil ölüm riski 18%, ürək-damar problemlərindən ölüm 20%, xərçəngə tutulmaq isə 13% azalmışdır.
Daha yaxşı nəticəni bu pəhrizlə yanaşı siqareti tərgidənlər göstərib. Onlar siqaret çəkib, düzgün qidalanmayan yaşıdlarına nisbətən daha çox yaşayıblar.
Alimlər qeyd edir ki, hətta az-az, hissəvi bu metoda keçmək insan sağlamlığı üçün uğurun yarısıdır.
Milli.Az