Maraqlı

Çox duzlu qidalar nələrə səbəb olur?

20 Sentyabr 2018 23:15
0 Şərh     Baxış: 1 660
VTB-də MİNİMAL FAİZ DƏRƏCƏSİ İLƏ NAĞD KREDİT 10.49%-dən

Sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli olan bu vəziyyəti Amerikalılar 61 uşaqla reallaşdırdıqları bir araşdırmayla ortaya qoydu. Bir neçə aylıqkən yumşaq çörək, əzilmiş kartof ya da bənzər duzlanmış yetkin yeməyi yeyən körpələr, məktəbdən əvvəl çağda duzlu yeməkləri daha çox sevir. Halbuki az duzlu körpə maması və ya meyvəylə bəslənən körpələrdə duzlu yeməyə düşkünlük inkişaf etmir.

Körpələr doğulduqlarından etibarən acı qidaları ağızlarından püskürdüb, şirin qidaları seçərkən, duzlulara qarşı bir az laqeyd qalır. Bu reaksiyanın dəyişib-dəyişməyəcəyi körpələrin ilk aylarında nə yediklərinə bağlıdır. Bu fərq altı aylıqdan etibarən diqqətə çarpan bir şəkildə özünü göstərməkdədir.

O zamana qədər duz məzmunlu qidalar yeyən körpələr, əmzikdə saf içmə suyu yerinə duzlu su içməyi seçir. Eyni uşaqlarla məktəbdən əvvəl çağda edilən yeni testlər nəticəsində də uşaqlar, şəkər və şokolad yerinə cips və duzlu krakerləri seçdiklərini söyləyiblər. Araşdırmaçılara görə ilk uşaqlıq dövründə əldə edilən bəslənmə vərdişi, yetkinlərin az duzlu yeməklərə alışmalarının nə üçün bu qədər çətin olduğunu açıqlamaqdadır

Mütəxəssislərə görə, çox duzlu yemək aşağıdakıların riskini artırır:

Beyin qanaması

Qan-damar xəstəlikləri

Təzyiqin qalxması

Ürək çatışmazlığı  

Böyrəkdə daş əmələ gəlmə

Şəkər xəstəlikləri

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2024 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.