Sağlamlıq

Şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artıran məhsul

1 Yanvar 2025 17:47
Baxış: 998
VTB-də MİNİMAL FAİZ DƏRƏCƏSİ İLƏ NAĞD KREDİT 10.49%-dən

Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət (mal əti, quzu, donuz əti) və qırmızı ət məhsulları (bekon və salam) 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.

Milli.Az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The Lancet" nəşrində dərc olunub.

Alimlər Şimali və Cənubi Amerikadan, Aralıq dənizi ölkələrindən, Avropadan, Cənub-Şərqi Asiyadan və Qərbi Sakit Okean hövzəsindən (ümumilikdə 20 ölkə) iki milyona yaxın insanın qidalanması və sağlamlığı ilə bağlı məlumatların təhlili nəticəsində bu qənaətə gəliblər.

Qırmızı ətin yüksək doymuş yağ tərkibi insulin həssaslığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu, mədəaltı vəzinin bir hormonudur, bunun sayəsində qandan qlükoza hüceyrələrə daxil olur.

Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, heyvan zülalının yüksək istehlakı (bitki zülalından fərqli olaraq) budaqlanmış zəncirvari amin turşularının (BCAA) həddindən artıq tədarükü səbəbindən 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.

Qırmızı ət yeyənlərdə diabetin inkişafının digər potensial mexanizmi bağırsaq mikrobiotası ilə bağlıdır. Tədqiqatçıların fikrincə, bağırsaq bakteriyaları birliyi qırmızı ətdə bol olan xolini (suda həll olunan əsas qida maddəsi) və L-karnitini (təbii olaraq qidada olan amin turşusu) metabolizə edir.

Bu proses təbii birləşmə trimetilamin istehsal edir. Bədəndə trimetilamin səviyyəsinin artması 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin daha yüksək olması ilə əlaqələndirilir. /Report

Milli.Az

Azernews Newspaper

XƏBƏR LENTİ

Copyright © 2025 Milli.Az

Saytdakı materialların istifadəsi zamanı istinad edilməsi vacibdir. Məlumat
internet səhifələrində istifadə edildikdə hiperlink vasitəsi ilə istinad mütləqdir.