Milli.Az Peru üsulu ət qovurmasının hazırlanma qaydasını təqdim edir
Cənubi amerikalıların mətbəxində acılı, istiotlu yeməklər çoxdur. Xüsusilə çili istiotunun vətəninə qonşu olan ölkələrdə. Məsələn, peruluların Lomo saltado - tullanan ət - adı verdikləri xörək də istiotludur. Amma onlar əti yeyəndə ağızları yandığından tullandıqlarına görə yeməyə bu adı verməyiblər. Sadəcə, əti elə doğrayırlar ki, qızardanda sanki tullanırmış kimi effekt yaradır.
Tərkibi (2-4 pay):
0.5 kq mal əti
2-3 kartof
2 ədəd qırmızı soğan
3 pomidor
1-2 acı istiot
3 diş sarımsaq
1 ç.q. zirə
1 ç.q. passata, yaxud digər tomat pastası
1 ç.q. soya sousu
1/4 st. pivə
duz
istiot
1 dəstə cəfəri
bitki yağı
Əti saman kimi doğrayın, duz-istiot vurun.
Yağı tavada möhkəm qızdırın. Az-az əlavə etməklə əti qovurun (təxminən hər porsiyanı 1,5 dəqiqə). Bir qaba yığın.
Eyni zamanda kartofu da ayrı tavada fri qızardın.
Soğanı yarımhalqa, pomidoru fal-fal doğrayın. Əti qovurduğunuz tavadakı yağa töküb ikisini də qovurun. Şirəsini buraxanda soya sousu əlavə edin.
Pomidorla soğan bişdiyi müddətdə acı sousu hazırlayın: acı istiotu, təmizlənmiş sarımsağı və saplaqları artlanmış cəfərini xırda doğrayın, zirəylə qarışdırın.
Bu qarışığı pomidorla soğana əlavə edin. Passatanı (yaxud tomat pastasını) əlavə edib qarışdırın. 1/4 st. pivə əlavə edin.
Bir qədər bişəndən sonra qovurduğunuz ətlə fri kartofu əlavə edin. Səliqəylə qarışdırıb ocaqda daha 1-2 dəqiqə saxlayın.
Xörəyi boşqaba çəkin, üzərinə doğranmış cəfəri səpin, süfrəyə təzə, yaxud konservləşdirilmiş acı istiotla verin.
Nuş olsun!
Milli.Az